Un sfert dintr-o pădure seculară a dispărut în câteva săptămâni! Se rad pădurile pentru ”curețenie”

Posted by

Istoricul Ottmar Trașcă, de la Institutul de Istorie al Academiei Române a scris la pe pagina lui de facebook, un mesaj prin care acuză faptul că o parte din pădurea de la Luna de Sus a dispărut, fiind rasă de pe suprafața pământului.

”Bucata de pădure de lângă satul Luna de Sus, comuna Florești, județul Cluj, din clipul alăturat, exista cu aproximativ 1 lună în urmă, când am filmat defrișările din zonă și le-am prezentat pe facebook. Întretimp defrișările continuă cu sălbăticie și poliția nu ia nicio măsură, fiind ocupată cu vânarea celor care „zădărnicesc combaterea bolilor” (sic!). Mă întreb dacă în ritmul actual al defrișărilor generațiile viitoare vor mai avea ocazia să vadă o pădure reală, sau vor trebui să se mulțumească doar cu poze și imagini de arhivă?”, a scris Ottmar Trașcă.

Tăierea ”barbară” a pădurii de la Luna de Sus a fost investigată de Foaiatransilvana.ro, care a reușit să afle câteva răspunsuri concrete. Astfel, pădurea a fost rasă de către lucrătorii de la Direcția Silvică Cluj. Acest lucru a fost făcut public chiar de către directorul instituției, inginerul Dorel Oros. ”Pădurea este Statului Român, iar tăierile sunt unele de substituire. A fost tăiat un arboret slab productiv. Pe o parte din suprafață am plantat deja alți copaci, iar pe restul terenului vom continua plantările pentru la toamnă. Nu vom putea garanta că soiul de arbori plantat acum va fi mai productiv”, a spus Dorel Oros.

Directorul Direcției Silvice Cluj a negat faptul că în zonă va fi construit un ansamblu imobiliar. ”Pentru asta este nevoia de semnătura directorului iar acest lucru, cel puțin cât sunt eu director nu se va întâmpla niciodată. Tăierile s-au făcut pentru aplicarea unui amenajament silvic. Dacă noi nu facem acest lucru suntem pasibili de amenzi de până la 20.000 de lei., Aceste amenzi sunt aplicate de Garda Forestieră”, a mai spus Dorel Oros, pentru foaiatransilvana.ro. Acesta a mai spus că lemnul va fi scos la licitație publică.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *