, ,

Un virus periculos face ravagii printre copii. Mulți ajung pe oxigen. Spitalele de pediatrie sunt pline

Posted by

Virusul sincițial respirator afectează grav copii, în special de vârstă preșcolară. Spitalele de pediatrie din Cluj sunt pline cu viroze respiratorii grave, dezvoltate de acest virus. Mulți dintre copii au nevoie de tratamente în spital și de oxigen.

Medicii susțin că virusul sincițial respirator este un virus ARN monocatenar, care se transmite pe cale respiratorie, prin picăturile expulzate în aer prin tuse sau strănut, numite picături Flügge.

După perioada de pandemie, când imunitatea copiilor și a adulților a scăzut, ca urmare a portului mpștii de protecție, acum virușii respiratori se contactează foarte ușor.

Acest virus se localizează doar la nivelul tractului respirator, inițial în celulele epiteliului respirator din nas, apoi se răspândește, din aproape în aproape, în tractul respirator inferior, de-a lungul punților intracitoplasmatice numite sinciții. Pe parcursul traseului său poate produce otite, bronşiolite și/ sau pneumonii.

Ce spun medicii despre acest virus

Iustian Stan este medic primar pediatru și susține că există o evoluție severă, care necesită internare şi oxigenoterapie.

„Sunt foarte mulți internați și cu necesar de oxigen. Este o suprasolicitare la compartimente de pediatrie care au surse de oxigen”, a spus doctorul Stan.

Din cauza numărului mare de pacienți, așteptarea la camerele de gardă se poate prelungi. Medicii atrag atenția că fiecare copil este evaluat și că cei care sunt în stare gravă au prioritate.

La Cluj, foarte multe cazuri se prezintă, în urgență, la camerele de gardă ale Spitalului de Pediatrie.

Din acest motiv,mai susțin medicii, primul drum pe care părinții trebuie să îl facă cu micuțul, este la medicul de familie, de unde vor primi un tratament. Doar în caz de agravare, copilul trebuie adus la spital.

Cazurile grave, destul de multe, se manifestă cu febră mare și secreții nazale abundente, de culoare verzuie.

Bebelușii născuți prematur pot fi protejați de formele grave ale virusului sincițial respirator dacă sunt vaccinați.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *