Cea mai veche biserică din lemn din zona Ardealului se află într-un sat din Munții Apuseni și are o istorie impresionantă care datează de sute de ani.
Lăcașul de cult se află în satul Lupșa, situat între Turda și Cîmpeni, pe Valea Arieșului. Ea a fost fondată în anul 1429, fiind construită din lemn tare de stejar, iar forma lăcașului este asemănătoare cu cea a unei nave.
Istoria bisericii de lemn din Lupșa
Biserica a fost ctitorită de boierul Stanislav, din familia cneazului Cândea de Lupşa, şi are, din 2009, hramul „Sfântul Ierarh Nicolae”. Ea este menţionată în Sematismul de la Blaj ca fiind ridicată în 1429.
Aceasta a fost întemeiată de călugării care sihăstreau în Apuseni, aflaţi în strânsă legătură cu mănăstirea Peri din Maramureş, precum şi cu mănăstiri din Bucovina, de unde proveneau multe din cărţile de slujbă, conform Agerpres.
Trebuie să te apleci la intrarea în biserică
Biserica de lemn, în care trebuie să te apleci pentru a putea intra, şi-a pierdut în 1694 bolta semicirculară în favoarea unui tavan casetat de inspiraţie calvină. De sorginte renascentistă, tavanul este pictat cu motive vegetale şi geometrice. În Sfântul Altar sunt pictate luna şi soarele, împreună cu o inscripţie în limba latină.
Tot în 1694 au fost distruse vechea pictură şi icoanele catapeteasmei. Actualele icoane au fost realizate de meşteri din Ţara Românească, fără a se cunoaşte numele autorilor, potrivit sursei citate.
În 1810, bisericii i s-au adăugat pronaosul şi turla cu clopot.
Terenurile mănăstirii, confiscate de comuniști în 1959
Din 1948 până în 1992 a fost lăcaş de cult şi a aparţinut de parohia ortodoxă din localitate. În timpul episcopului Emilian Birdaş, biserica a fost cuprinsă într-un amplu program de restaurare derulat între 1975 şi 1978.
Mănăstirea de la Lupşa deţine, în biserica cea nouă, un fragment din lemnul Sfintei Cruci, oferit de mănăstirea Vatopedu, de la Muntele Athos, şi o părticică din moaştele Sfântului Siluan Athonitul. De asemenea, tot de la Vatopedu a fost primită o copie după icoana făcătoare de minuni Maica Domnului Mângâietoarea ‘Paramythia’.
De asemenea, tot în Lupșa se află și cea mai veche biserică de piatră din Apuseni, ridicată în anul 1421.
