Unde se produce cea mai bună brânză din România

Posted by

Unde se produce cea mai bună brânză din România. Este vorba de un sat din România renumit pentru cea mai gustoasă brânză. Produsul lactat este foarte apreciat de oameni, dovadă că are și un festival care îi este dedicat.

Unde se produce cea mai bună brânză
Unde se produce cea mai bună brânză

Specialiștii spun că alimentul este la mare căutare perioada aceasta datorită calităților sale.

Secretul brânzei perfecte

Brânza delicioasă se face din lapte de oaie și se produce în satul Gulianca, județul Brăila. Secretul constă în faptul că ovinele sunt scoase la păscut pe soluri sărăturate și bogate în săruri minerale, situate în zona Salcia Tudor-Gulianca.

Aceste localități sunt aflate la 70 de kilometri de municipiul Brăila. În regiunea Gulianca există 23.000 hectare de pășune, iar crescătorii au aproximativ 24.000 de oi care dau un lapte perfect pentru a fi transformat în brânză.

Așadar, calitatea ierburilor face ca brânza de oaie să fie savuroasă. Unul dintre crescătorii din sat, Cristinel Sima, cu 700 de animale, a confirmat că produsul lactat este special mulțumită calității ierburilor și a solului sărăturat.

„Ne-a binecuvântat Dumnezeu cu un sol sărăturat. Datorită acestuia, iarba are un gust aparte și savuros, care face ca brânza să fie cea mai bună. Este o brânză naturală și sănătoasă, doar cu lapte produs de oile noastre, hrănite cu cea mai bună iarbă din țară”, a spus fermierul pentru Adevărul.

Brânza are propriul festival

Brânza de Gulianca este recunoscută la nivel local și național, brandul fiind înregistrat la OSIM de către Primăria Salcia-Tudor. Fermierii își doresc ca alimentul să fie apreciat și la scară europeană, dar pentru asta fermierii trebuie să fie strânși într-o asociație.

Deși demersurile au început în urmă cu 8 ani acest lucru nu s-a întâmplat până în prezent din cauza oamenilor care nu sunt tocmai uniți. Cu toate acestea autoritățile au organizat până acum un festival în sat. Evenimentul are loc anual pe islazul de la intrarea în localitatea brăileană.

„Brânza de Gulianca produsă de noi este autentică, nu e cu lapte praf, cum văd la alții prin piață. Mulgem oile la stâne și aducem laptele la brânzărie. Eu mi-am amenajat acasă și am condiții bune.

Punem laptele în bidoane, îl strecurăm iar, îl încălzim și îi dăm cheag. Așteptăm să se închege, îl strângem și apoi îl punem pe printă. Apoi, punem o greutate pe el și îl lăsăm maximum 5-8 ore, în funcție de temperatură și îl tăiem.

Îl băgăm în saramură și îl punem la putină și venim cu el la piață”, a mai spus Cristinel Sima, pentru aceeași sursă. Primarul din sat speră să deschidă o fabrică de procesare a laptelui pentru a primi certificara produsului.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *