, ,

Universitatea Babeș Bolyai, din penibil în penibil. Rectorul David a anunțat că teza doctorului Bode va fi reanalizată

Posted by

Rectorul Universității Babeș Bolyai, profesorul Daniel David a anunțat că teza de doctorat a ministrului de Interne, Lucian Bode va fi reanalizată.

“Da, sigur. Așa cum am spus în declarația noastră, dacă apar suspiciuni noi ele vor fi analizate de Comisia de Etică. Au apărut suspiciuni noi în spațiul public, comisia de etică probabil se va autosesiza. Dacă nu se va autosesiza, o să cer eu să analizeze. Dar cred că se vor autosesiza, așa cum am spus”, a spus Daniel David.

Teza de doctorat a ministrului de Interne, Lucian Bode, va fi analizată din nou de Comisia de etică a Universității Babeș-Bolyai din Cluj-Napoca, a declarat pentru Edupedu.ro rectorul UBB, Daniel David.

Anunțul vine după ce Emilia Șercan a publicat, joi, o analiză în care scrie că demnitarul a plagiat cel puțin 18,5% din teză, nu doar 2,95%, atât cât a apreciat, la prima analiză, comisia de etică a universității clujene.

Primul verdict al UBB: plagiat cu avertisment

Acum câteva săptămâni, UBB Cluj a efectuat o analiză pe un soft de antiplagiat a lucrării de doctorat a ministrului Bode. Analiza a fost făcută doar pe patru capitole din lucrarea lui Bode.

Comisia a ajuns la concluzia că s-au identificat mai multe probleme de tip plagiat reprezentând aproximativ 2,95% din totalul cuvintelor tezei și notează că „nu rezultă cu certitudine că plagiatul a fost unul intenționat sau mai degrabă derivat din necunoașterea/neaplicarea tehnicilor de citare”

La momentul de atunci, sancțiunea lui Bode a fost: avertisment scris. Mai mult, s-a dispus ca toate lucrările de publicate prin încălcarea normelor de bună conduită, să fie retipărite în varianta corectă.

Potrivit concluziilor comisiei, „S-au reținut ca existând fragmente plagiate în 3 din cele 4 puncte ale sesizării nr. 14390/18.10.2022, alte fragmente plagiate fiind identificate in urma analizei interne a UBB. Fragmentele identificate ca având o problemă de tip plagiat reprezintă aproximativ 1923 de cuvinte din 65.000 cuvinte ale tezei (2.95 %)”.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *