,

Unul dintre cei mai mari vânzători mondiali de măști de protecție este din Cluj! Vrea să facă o fabrică în România

Posted by

Ovidiu Olea a trecut în patru luni de la statutul de patron de mică afacere, în Hong Kong, la statutul de mare întreprinzător în lumea echipamentelor medicale de protecție împotriva noului coronavirus.

Tranziția a început inofensiv, spune Olea. La sfârșitul lunii ianuarie, când coronavirusul s-a extins dincolo de Wuhan, clujeanul a decis că va cumpăra măști de protecție pentru personalul său. Locuiește în Hong Kong, unde conduce o firmă mică, care are 20 de angajați, dar spune el chiar și găsirea chiar și a câteva sute de măști s-a dovedit a fi o mare încercare.

O mare problemă a fost că anul trecut, după ce protestatarii din Hong Kong au folosit măști pentru a-și ascunde identitatea, guvernul chinez a restricționat proviziile de pe continent. Înainte de pandemie, jumătate din măștile lumii erau fabricate în China. La toate farmaciile unde a întrebat răspunsul primit a fost nu avem. La una dintre farmacii, clujeanului i s-a spus că dacă el va aduce măștile să le vândă direct acolo.

Astfe, a aflat de la epidemiologii care vorbeau foarte mult la televizor, demăștile care filtrează 95% din particulele mici, N 95. Apoi s-a apucat să caute măștile în Mexic, Turcia, Indonezia, Irlanda. De fiecare dată a fost refuzat, motivele fiind de la un ”nu” categoric, la ”vindem doar cumpărătorilor acreditați”, sau ”Reveniți anul viitor”. După trei zile, Olea a găsit o firmă sud-africană numită North Safety Products, care avea în stoc 500.000 de măști. Olea le-a cumpărat pe toate, cu o sumă foarte mică, fiind sigur că va putea vinde surplusul.

Drumul cu camionul încărcat cu cele 500.000 de măști a fost unul anevoios, deoarece chiar de la poarta fabricii exista amatori care să ofere prețuri mult mai mari șoferilor, doar ca să deturneze marfa spre alte direcții. Asta l-a făcut pe clujean să închirieze o echipă de securitate care a însoțit transportul la aeroportul din Johannesburg, Africa de Sud.

Olea a închiriat o echipă de securitate pentru a călări alături de camionul său de măști, în timp ce se deplasa către aeroportul din Johannesburg. La jumătatea lunii februarie, la două săptămâni după ce a plasat comanda, marfa a ajuns la Hong Kong. În termen de șase ore, cumpărătorii pe care i-a înscris pe o listă au cumpărat aproape toate măștile. „Aș fi putut vinde oricât”, a spus clujeanul.

Clujeanul, care are un nas tare pentru oportunități de afaceri, a devenit rapid interesat să își facă propria lui linie de fabricat măști, așa că a trecut la treabă. Din februarie, pe măsură ce pandemia s-a strecurat în jurul planetei, a cumpărat și vândut peste un alt milion de măști N95, produse în Africa de Sud. Apoi, în martie, lucrurile s-au schimbat iar clujeanul a devenit vânzător de măști de protecție, fabricate din trei straturi. El a vândut măști guvernului din Hong Kong, țărilor europene, prin diplomații lor din Hong Kong și China, și companiilor europene, care le doreau pentru angajații lor. În total peste 48 de milioane de măști.

De la intermediar la producător a fost doar un pas. El a cumpărat o mașină de fabricat măști de la un producător chinez: o linie de asamblare lungă de opt metri, care modelează și taie foi de plastic în măști. Mașina de produs mpști a fost deja instalată și lucrează la capacitate maximă. ”Sunt vremuri ciudate. Toți trebuie să facem ceva pentru a supraviețui”, a spus clujeanul, care a mai spus că vrea să construiască o fabrică în România.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *