,

Unul dintre fondatorii Salvamont Cluj a murit. Odihnă veșnică!

Posted by

Unul dintre fondatorii Salvamont Cluj a murit, la vârsta de 77 ani. Este vorba de Grigore Bodea, cunoscut ca și Grig, care este considerat un adevărat pionier și cel care a pus bazele Salvamontului la nivelul județului Cluj.

Unul dintre fondatorii Salvamont Cluj a murit
Unul dintre fondatorii Salvamont Cluj a murit

Grig Bodea s-a născut la începutul anului 1947 în Finișel, județul Cluj. El a urmat primele patru clase în satul natal, gimnaziul la Gilău și liceul la „Nicolae Bălcescu” din Cluj. Este absolvent de Politehnică la Cluj și specializarea sa este inginer electro-mecanic. Însă muntele a rămas marea lui dragoste și pasiune, unde și-a cunoscut și soția, venită din București la un curs de alpinism în anii ’70.

A pus bazele Salvamont Cluj în anii 70

Echipa Salvamont-Salvaspeo Cluj a transmis un omagiu pe pagina oficială:

„A fost unul dintre puținii bărbați ai acelor vremuri care erau plămădiți dintr-un amestec perfect de vizionarism și tenacitate în a lucra pentru binele comun într-un domeniu pe care tot ei îl nășteau atunci: salvarea montană. Regretatul Grig Bodea, din această dimineață, și regretatul Misi Szalma, din avalanșa din 1974 de la Podragu, au fost părinții fondatori ai Salvamont Cluj, în chiar zorii anilor ’70 din veacul trecut. Tânărul inginer Grigore (Grig) Bodea este singurul care a scăpat din avalanșa de la Podragu din 1974, în care prietenul său Misi Szalma și un alt alpinist clujean, Laci Halmagyi, au pierit.

Fără Misi Szalma, cu care abia apucaseră să lege prietenia – primiseră repartiție la aceeași fabrică în Turda – și să înființeze Salvamontul în Cheile Turzii și în Muntele Băișorii, Grig Bodea a devenit, timp de decenii, liderul incontestabil al Salvamontului clujean, participant nemijlocit la foarte multe acțiuni de salvare complexe în Apuseni, monitor de alpinism și instructor al Școlii Naționale Salvamont, părinte tăcut, dar aspru și drept pentru aproape toate generațiile de salvamontiști din secolul trecut, dar și pentru instituția salvării montane în sine. Odihnă veșnică”, au scris cei de la Salvamont-Salvaspeo Cluj pe Facebook.

Grig Bodea a fost desemnat Cetățean de Onoare al județului Cluj în 2019, alături de Misi Szalma (post-mortem). Acesta din urmă și-a pierdut viața în avalanșa din 1974 de la Podragu. Cei doi prieteni au fost atunci pe munte și au fost cuprinși de avalanșă, iar Grig Bodea a fost unicul supraviețuitor, pierzându-și atunci prietenul Misi Szalma și pe un alt alpinist clujean, Laci Halmagyi.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *