UPDATE – Descinderea poliției la Primăria Gilău. Au fost ridicate calculatoare și imprimante, iar vizate sunt o serie de contracte suspecte de achiziții

IPJ Cluj a informat printr-un comunicat de presă că polițiștii Serviciului de Investigare a Criminalității Economice au efectuat 11 percheziții la sediile unor societăți comerciale și instituții publice din Cluj, într-un dosar penal pentru infracțiunea de fals material în înscrisuri oficiale în formă continuată.

„În cursul zilei de azi, polițiștii Serviciului de Investigare a Criminalității Economice au efectuat 11 percheziții la sediile unor societăți comerciale și ale unei instituții publice din județul Cluj, într-un dosar penal întocmit pentru săvârșirea infracțiunii de fals material în înscrisuri oficiale în formă continuată.  În cadrul perchezițiilor efectuate au fost identificate și ridicate înscrisuri, ca urmare a derulării procedurilor de achiziție publică din perioada 2018-2021 și medii de stocare cu valoare probatorie în cauză”, potrivit informațiilor transmise de IPJ Cluj.

ȘTIREA INIȚIALĂ

Luni dimineață, polițiștii clujeni au descins la Primăria Gilău, condusă de liberalul Gelu Topan, de unde au ridicat mai multe calculatoare și imprimante din cadrul Serviciului de Achiziții Publice.

Potrivit unor surse judiciare consultate de Foaia Transilvania, sunt vizate mai multe contracte suspecte de achiziții efectuate de Primăria Gilău.

La percheziții participă peste 12 polițiști, iar acestea se desfășoară chiar în acest moment. 

Foaia Transilvană a dezvăluit în 26 mai 2021 mai multe nereguli legate de achizițiile publice derulate de Primăria Gilău, au ieșit la iveală după ce o anchetă a Poliției Cluj a scos la iveală lucruri foarte grave. Primarul din Gilău, PNL-istul Gelu Topan (foto) nu a fost prea darnic să ofere informații legate de acest scandal.

Ancheta penală este condusă de unul dintre cei mai buni specialiști în domeniul criminalității economico financiare, inspectorul principal Daniel Danciu Pleșa, de la IPJ Cluj. Polițistul nu s-a lăsat cu una cu două și a reușit să descopere că la Primăria Gilău s-au petrecut lucruri deosebit de grave.

De exemplu, file din contractele gata parafate cu diferite societăți comerciale, erau înlocuite peste noapte de către un anumit angajat, totul făcându-se cu acordul primarului și în beneficiul firmelor private. Prejudiciul care a fost identificat de inspectorul principal Danciu este unul semnificativ, mai ales că toate contractele importante sunt falsificate grosolan.

Într-o adresă trimisă de IPJ Cluj la Primăria Gilău, datată 14 aprilie 2021, inspectorul principal Danciu a solicitat o serie de probe clare care demonstrează ilegalitățile comise la Primăria Gilău.

Potrivit unor surse oficiale, ilegalitățile de la Primăria Gilău au fost aduse la adresa primarului comunei, Gelu Topan.

Surse oficiale susțin că la Serviciul de Achiziții Publice de la Primăria Gilău există mai multe variante de contract pentru fiecare achiziție.

”Există contract semnat în varianta 1, semnat pe fiecare pagină, și contract în varianta 2, semnat doar pe ultima pagină. Un exemplu concret este cel al contractului pentru furnizare papetărie unde durata a fost prelungită, prin înlocuirea paginilor din contractul original. Un alt exemplu, este cel al contractului 26/2020, pentru reparații la Grădinița Uzina, din Gilău. În acest caz, durata contractului, prevăzută la 80 de zile, chiar în caietul de sarcini, a fost prelungită, din pix, la patru luni. În alte contracte, pentru a favoriza executanții diferitelor contracte a fost înlocuită pagina care cuprinde detalii despre durata de execuție precum și penalitățile datorate în caz de întârziere, noua pagină mărind termenul de execuție”, spune unul dintre anchetatori.

Contactat la acea vreme de Foaia Transilvană, primarul comunei Gilău, Gelu Topan nu a dorit să comenteze situația. „Este o anchetă în curs și nu vă pot spune prea multe. Știu de toate aceste chestiuni, nu pot să neg asta. Sunt chestiuni mai vechi”, a spus primarul.