USAMV Cluj-Napoca participă cu expoziție kusamono, plante aromatice, mușcate, trandafiri și arbuști la ghiveci, produse din lavandă, la „Strada Potaissa – Piața de flori altfel”, între 6-12 iulie

Posted by

USAMV Cluj-Napoca se alătură și în 2020 participanților la evenimentul inedit pentru orașul nostru, „Strada Potaissa – Piața de flori altfel„, care va avea loc între 6-12 iulie, zilnic între orele 17.00 – 21.00. 

La standul nostru veți putea găsi spre vânzare plante aromatice – busuioc, salvie, aloe vera, cimbrișor, rozmarin și lavandă, precum și uleiuri esențiale și apă florală de lavandă din producția proprie, prin Disciplina de Fitotehnie de la Facultatea de Agricultură.

Prețurile vor fi între 5-15 lei la plantele aromatice, între 8-50 de lei la aloe vera, în funcție de mărimea plantei, 25 de lei la uleiul esențial lavandă (10 ml) și 10 lei pentru un flacon de apă florală lavandă (200 ml). 

De asemenea, Stațiunea de Cercetări Horticole (SCH) din cadrul Facultății de Horticultură va fi prezentă cu vânzare de mușcate din producția proprie (curgătoare, semicurgătoare, clasice), prețurile fiind situate între 5-15 lei, în funcție de mărimea ghiveciului, cu trandafiri la ghiveci (20 lei), precum și arbuști ornamentali la ghiveci (gutui japonez, thuja, ligustrum), cu prețuri cuprinse între 10-350 de lei, și Melissa (30 lei).

Iubitorii de frumos vor avea ocazia să admire miniexpoziția de kusamono și shitakusa (obiecte decorative miniaturale), care aparține specialiștilor din cadrul Cercului de BioArtă al Centrului pentru Biodiversitate și Conservare USAMV Cluj-Napoca, în parteneriat cu studenți și profesori de la UAD.

Kusamono se referă la o artă botanică japoneză care s-a dezvoltat alături de arta bonsai și reprezintă aranjamente din ierburi și flori sălbatice în ghivece sau tăvi unice alese pentru a sugera un sezon sau un loc din natură. Numele este compus din două elemente japoneze, „iarbă” și „lucru”, care împreună sugerează plante umile, cotidiene. Inițial, acest nume se referea la ierburile mici, în ghiveci, așezate lângă bonsai ca plante cu rol de accent.

În prezent, Kusamono s-a dezvoltat într-o formă de artă proprie. Un kusamono bine ales reflectă anotimpul în care este afișat. Unele compoziții sunt concepute pentru a include plante care vor arăta bine în mai multe anotimpuri. În afară de sezon, un Kusamono ar trebui să sugereze un habitat natural specific, cum ar fi o zonă umedă, pajiște sau pădure. Indiferent dacă se folosește o singură plantă sau un grup de plante, există trei stiluri de bază de plantare: kokedama (bila de mușchi), shitakusa (în afara ghiveciului)  sau kusamono (într-un recipient decorativ).

Exponatele vor fi disponibile și pentru vânzare, cu prețuri cuprinse între 50-100 de lei.

USAMV Cluj-Napoca va contribui și cu specialiști în agricultură și horticultură prezenți la stand, care vor răspunde întrebărilor despre creșterea și îngrijirea plantelor/florilor.

Evenimentul este organizat de Asociația Daisler, împreună cu Primăria și Consiliul Local Cluj-Napoca, și se va derula pe strada Potaissa, sectorul cuprins între străzile Fortăreței și Universității.

„Mă bucură mult deschiderea arătată mereu de cei de la USAMV Cluj-Napoca privind participarea la Piața de flori altfel. Demonstrează o ancorare a celor însărcinați cu educația viitoarelor generații într-un context real, o raportare la nevoile actuale și o perpetuă adaptare, lucruri esențiale pentru orice universitate din lume. Suntem mândri să-i avem încă o dată pe Strada Potaissa pe studenții și profesorii Universității de Științe Agricole și Medicină Veterinară din Cluj-Napoca”, a precizat Andi Daiszler, inițiatorul evenimentului.

Potrivit acestuia, vor fi luate mai multe măsuri de siguranță, între care dezinfecția zilnică a străzii și a spațiilor de expunere, accesul doar cu măști de protecție, măsurarea temperaturii la intrarea în zonă, asigurarea personalului medical, păstrarea distanței de doi metri între standuri, dar și între vizitatori. Nu vor exista evenimente artistice în acest an, iar intrarea și ieșirea din zona de expoziție vor fi separate la fiecare capăt al străzii.

„Strada Potaissa – Piața de flori altfel” se bazează pe conceptul de street delivery și se află la cea de-a patra ediție, iar principalul său obiectiv este să militeze pentru transformarea spațiului public prin inițiative cultural-creative.

USAMV Cluj-Napoca participă la eveniment din 2018.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *