EVENIMENTE, POLITIC, STIRE PRINCIPALA

USR-ist clujean prins în timp ce își spiona contracandidații. Procurorii au deschis un dosar penal

Procurorii de la Parchetul de pe lângă Judecătoria Huedin au deschis un dosar penal împotriva unui USR-ist, acuzat că a montat tehnică de ascultare în sala unde se derula un examen pentru ocuparea unei funcții de conducere la un liceu din Huedin, județul Cluj.

Este vorba despre Marius Ciota, consilier local la Huedin și candidat al USR pentru Primăria Huedin.

La data de 16 noiembrie 2021, la Liceul Tehnologic ”Vlădeasa” Huedin a fost organizat un concurs pentru ocuparea funcției de director adjunct.

La acest concurs s-a înscris și Marius Ciota. În dimineața zilei respective, la ora 7.15, așa cum rezultă din documntele de la dosarul penal, Marius Ciota a intrat în școală și a mers la sala de clasă unde avea loc concursul.

„Numitul Ciota Marius Iosif, profesor în cadrul aceleași instituții școlare, a plasat fără drept și fără să fie autorizat în vreun fel, un dispozitiv posibil pentru interceptat sau înregistrat convorbiri în mediul ambiental, într-una din sălile de clasă ale Liceului Tehnologic Vlădeasa Huedin, respectiv în sala de clasă unde urma să aibă loc, în aceeași zi, proba de interviu pentru concursul de director adjunct”, se arată într-un document oficial al Poliției Huedin.

La respectivul concurs s-a prezentat Marius Ciota și un alt candidat, în persoana profesoarei Cristina Saitis.

Un dispozitiv mai sofisticat

Marius Ciota s-a folosit de un mic artificiu pentru a putea intra în sala de clasă. I-a spus paznicului Florin Dan că merge pentru a putea vedea orarul probelor de concurs.

La audieri, paznicul le-a spus anchetatorilor că l-a găsit pe Ciota în spatele catedrei, unde exista un raft cu cărți, și că a avut bănuiala că acesta a ascuns ceva în locul respectiv. Mai mult, paznicul a informat-o și pe profesoara Saitiș care a depus o plângere penală.

La cercetarea la fața locului, polițiștii din Huedin au descoperit aparatul de înregistrat care putea fi declanșat cu un simplu apel telefonic.

Ce a spus Ciota la audieri

USR-istul Marius Ciota, din Huedin a declarat că a cumpărat aparatul de pe piața liberă deoarece nu a avut încredere în comisia de concurs, având bănuiala că ar fi favorizat contracandidatul său.

„Numitul Ciota arată faptul că dispozitivul funcționează pe bază de cartelă SIM, ce se activează în cazul în care dispozitivul detectează sunete sau când este apelat de pe telofonul mobil”, se mai arată în referatul Poliției Huedin.

O altă probă de la dosar ar fi și imaginile captate de camerele de luat vederi montate pe holurile liceului, și care au surprins momentul în care USR-istul Ciota intră în sala de clasă unde urma să se desfășoare examenul.

Poliția Huedin a emis un referat cu propunere de clasare care a fost confirmat de procurorul Adrian Drăgan de la Parchetul de pe lângă Judecătoria Huedin.

Organele de anchetă au considerat că fapta comisă de Marius Ciota nu este pedepsită de legea penală, deoarece înregistrarea unei discuții într-un spațiu public nu aduce atingere vieții private.

”A fot un gest la supărare”

Marius Ciota ne-a declarat că a recurs la acest gest, într-un moment de supărare.

„S-a depus o plângere și s-a stabilit că ceea ce am făcut eu nu a fost infracțiune. Am vrut să îi înregistrez de la început, toată lumea îmi spunea că examenul este trucat. Am fost foarte supărat pentru că contracandidata mea a fost avantajată, fapt ce s-a adeverit, la final ea fiind declarată câștigătoare. Poliția și Parchetul au realizat că nu a fost vorba despre nicio infracțiune. S-a dat clasare. A fost doar un gest la supărare”, a spus Ciota.

 

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată.

*