, ,

Va fi ger cumplit la Cluj. Cinci zile cu temperaturi negative de îngheață și pietrele

Posted by

Începând de duminică noaptea, temperaturile din zona Cluj Napoca și a județului Cluj, vor cobârâ foarte mult.

În noaptea de duminică spre luni se vor înregistra -12 grade, urmând ca apoi, în nopțile de luni și mari, temperaturile să coboare și mai mult, la -17 grade Celsius.

Abia spre finalul săptămânii, temperaturile nocturne își vor mai reveni, dar nu cu mult. Și în timp zilei, temperaturile vor fi negative, și nu vor trece de – 5 grade Celsius.

Ce spun meteorologii

 „De la acest final de săptămâna vremea se răcește semnificativ, o masă de aer rece cuprinde țară noastră, geroasă, începând de duminică dimineață, ne așteptăm la temperaturi minime între minus 17 și minus 7 grade Celsius. Urmează o săptămâna, așa cum arată estimarea, cu o vreme rece, temperaturi destul de coborâte însă precipitațiile par că se vor restrânge ca arie de acoperire. Săptămâna viitoare contăm pe o vreme mai stabilă, precipitații mai puține, dar vorbim de această perioada geroasă în toată țară”, a spus meteorologul ANM Mihai Huștiu.

Cum să ne protejăm de ger

Schimbările bruște de temperatura ne afectează pentru că sunt un șoc termic pentru organism.

Medicii de familie susțin că în perioada geroasă trebuie să ne odihnim mai mult.

„Ne influențează imunitatea datorită faptului că variațiile sunt un factor stresor pentru organism, deci organismul trebuie să se adapteze tot timpul la temperaturile de azi, pe mâine. Să nu uităm să dormim suficient, pentru că și somnul afectează imunitatea. Atunci avem șanse destul de mari să nu ne îmbolnăvim”, a spus Delia Ciucă, medic de familie.

Important este să ne și hidratăm și să avem o alimentație potrivită. Dacă avem anumite pofte este bine să le îndeplinim, pentru că organismul știe și singur ce nevoi are.

Adrian Copcea, medic primar nutriționist: „Avem nevoie de o diversitate de proteine și de sursele de vitamine, e o perioada foarte importantă să nu uităm de fructe și legume, ouă, brânză, sunt foarte bune. Hidratatarea este importantă, din ceaiuri, supe, inclusiv sucurile de fructe”.

Bine ar fi să ne protejăm și pielea, care – nehidratată – poate crapa din cauza frigului și pot apărea și alte probleme, inclusiv eczeme.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *