Connect with us

Hi, what are you looking for?

EVENIMENTE

VAL DE CANICULĂ trei zile în toată țara. Inspecția Muncii îi amenință cu amenzi pe angajatorii care nu respectă măsurile de protecție

Prognoza meteo anunță un val de caniculă timp de trei zile la nivelul întregii țări, iar astfel Inspecția Muncii a anunțat demararea unei campanii de informare privind modul de respectare a măsurilor de protecție pentru angajați în perioadele cu temperaturi extreme.

Astfel, angajatorii care nu respectă măsurile ce pot fi aplicate în perioadele cu temperaturi extreme pentru protecţia angajaţilor pot fi amendaţi cu sute de euro, sumele variind între între 1500 şi 2500 de lei, potrivit Inspecţiei Muncii.

„Inspectorii de muncă verifică respectarea tuturor reglementărilor prevăzute pentru menţinerea stării de sănătate a lucrătorilor expuşi la temperaturi extreme, şi anume: asigurarea apei minerale adecvate, câte 2 – 4 litri/persoana/schimb, asigurarea echipamentului individual de protecţie şi asigurarea de duşuri, asigurarea primului ajutor şi a transportului la cea mai apropiată unitate sanitară a persoanelor afectate şi trecerea, după posibilităţi, în alte locuri de muncă sau reducerea ori eşalonarea programului de muncă pentru persoanele cu afecţiuni, care au contraindicaţii privind munca la temperaturi extreme.

De asemenea, există şi posibilitatea întreruperii colective a lucrului cu asigurarea continuităţii activităţilor în locurile în care aceasta nu poate fi întreruptă, potrivit prevederilor legale, dacă temperaturile ridicate extreme se menţin pe o perioadă de cel puţin două zile consecutive. De reţinut ar fi faptul că, pe durata întreruperii colective a lucrului, contractele individuale de muncă ale salariaţilor se menţin, iar perioada de întrerupere constituie vechime în muncă. În această situaţie, se vor stabili modalităţile de recuperare a timpului nelucrat şi modalităţile de plată.

Atragem atenţia că nerespectarea prevederilor Ordonanţei privind măsurile ce pot fi aplicate în perioadele cu temperaturi extreme pentru protecţia persoanelor încadrate în muncă se sancţionează contravenţional, cu amendă de la 1500 la 2500 de lei în conformitate cu art. 10, alin. 1 din OUG nr. 99/2000″, a precizat, potrivit Agerpres, Nicolae Bratu, Inspector General de Stat în Inspecția Muncii.

În conformitate cu prevederile OUG nr. 99/2000, angajatorii sunt obligaţi să ia măsuri minimale pentru ameliorarea condiţiilor de muncă, precum: reducerea intensităţii şi a ritmului activităţilor fizice, asigurarea ventilaţiei la locurile de muncă, alternarea efortului dinamic cu cel static, alternarea perioadelor de lucru cu perioadele de repaus în locuri umbrite, cu curenţi de aer.

Administraţia Naţională de Meteorologie a emis, luni, o informare meteo de disconfort termic ridicat pentru toată ţara, ce va fi valabilă în următoarele trei zile, cu temperaturi ce pot ajunge până la 36 de grade Celsius.

Click to comment

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Publicitate

Urmărește-ne

Articole asemănătoare

SOCIAL

ANM a emis o nouă avertizare de cod galben de ploi în intervalul 15 septembrie, ora 10 – 16 septembrie, ora 06, iar fenomenele...

EVENIMENTE

Județul Cluj este sub cod galben de ploi începând de astăzi, 14 septembrie, de la ora 13:00 și până în 15 septembrie, la ora...

EVENIMENTE

Prognoza meteo la Cluj pentru săptămâna viitoare anunță temperaturi ridicate și soare pentru această perioadă de mijloc de septembrie. Iată cum va fi vremea...