Vânătorii clujeni executați cu 126.000 de euro. Au dispărut toți cerbii de pe două fonduri de vânătoare

Posted by

Între Garda Forestieră Cluj și Asociației Vânătorilor Cluj, condusă Marius Hossu, a existat un proces cu miză uriașă. Vânătorii clujeni executați.

Cei de la Garda Forestieră au demonstrat că toți cerbii de pe două fonduri de vânătoare au dispărut. Este foarte posibil ca aceștia să fi fost braconați.

Vânătorii clujeni executați după ce cerbii de pe două au dispărut fără urmă
Vânătorii clujeni executați după ce cerbii de pe două au dispărut fără urmă

În decizia definitivă a Curții de Apel Cluj, pronunțată în dosarul 3307/117/2016, sunt prezentate informații interesante.

Cei de la AJVPS Cluj aveau în administrare fondurile 11 Panticeu și 22 Stolna. Un control efectuat în anul 2016, arată că pe cele două fonduri nu mai exista niciun cerb.

”Cauza rezilierii, o constituie scăderea drastica (la 0 exemplare), nejustificata, a efectivelor din specia de interes cinegetic cerb comun pe ambele fonduri gestionate de AJVPS CCluj, constatate în urma verificărilor efectuate de reprezentanții administratorului”, se arată în sentință.

Gravitatea acestei constatări, de scădere a efectivelor de cerb comun cu mai mult de 10%, respectiv 100%, față de efectivele optime i-au determinat pe cei de la Garda Forestieră Cluj să ceară anularea contractelor de administrare a celor două fonduri de vânătoare, administrate atunci de AJVPS Cluj.

Vânătorii clujeni executați cu 126.000 de euro

Cei de la Garda Forestieră Cluj au mai cerut ca AJVPS Cluj să achite prejudiciul creat. Era vorba despre 156.000 de euro, din care judecătorii au admis suma de 126.000 de euo.

”Se poate constata crearea unui prejudiciu de minimum 156.000 euro (reprezentând contravaloarea a 26 exemplare cerb comun”, au precizat atunci cei de la Garda Forestieră Cluj.

Vânătorii cer demisia lui Marius Hossu
Vânătorii cer demisia lui Marius Hossu

În apărare, cei e la AJVPS Cluj au dat vina pe ciobani, pe turmele de oi, dar și pe organizatorii de jocuri de orientare turistică. În plus, nu au fost uitați nici căutători de ciuperci și trufe însoțiți de câini special antrenați. În schimb niciun cuvânt despre braconieri.

”Obligă pârâta AJVPS Cluj la repararea prejudiciului produs din culpa sa, prin scăderea nivelului numeric al cerbilor cu mai mult de 10% față de efectivul optim, constând în contravaloarea a 21 exemplare cerb comun, …, la valoarea de despăgubire stabilită … la suma de 126.000 euro și la plata daunelor moratorii în condițiile”, se mai arată în sentință.

Prin aceeași sentință, contractele de administrare a AJVPS Cluj, pentru cele două fonduri au fost reziliate. Vânătorii clujeni executați.

Marius Hossu, președintele AJVPS Cluj nu a putut fi contactat. Hossu era și la acel moment tot președintele AJVPS Cluj.

Un episod suspect

În 2016, atunci când inspectorii de la Garda Forestieră Cluj au făcut inspecția în teren, s-a sinucis și directorul executiv al AJVPS Cluj, Ioan Meseșan.

Actul suicidal a avut loc chiar în biroul său de la AJVPS Cluj. Meseșan a lăsat un bilet de adio.

„Cartuşele şi arma sunt la magazin. M-aţi lucrat cum aţi vrut … conducerea … vă rog sunaţi la numărul …“, era scris în bilet.

La momentul respectiv, jurnaliștii au scris că sinuciderea ar avea legătura cu cele întâmplate pe cele două fonduri de vânătoare, de la Panticeu și Stolna.

Niciodată până acum nu s-a spus public despre procesul în care AJVPS Cluj a fost obligată să achite o sumă uriașă de bani.

 

 

13 răspunsuri

 1. Avatar Urda achim
  Urda achim
 2. Avatar Pavel
  Pavel
 3. Avatar Muie Garda Forestiera
  Muie Garda Forestiera
  1. Avatar Iorga monica
   Iorga monica
   1. Avatar ion ionică
    ion ionică
  2. Avatar Alex
   Alex
 4. Avatar Man
  Man
 5. Avatar Iorga monica
  Iorga monica
  1. Avatar Un român
   Un român
 6. Avatar Calciu Jan Dorin
  Calciu Jan Dorin
 7. Avatar Gica
  Gica
  1. Avatar Marius
   Marius
 8. Avatar Alex
  Alex

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *