,

Vânătorii de securiști au ajuns prea târziu la cel mai feroce ofițer securist. Nu are nici măcar cruce la mormânt

Posted by

Poate cel mai crud ofițer de securitate, care a ordonat uciderea fără milă a zeci de români, a fost Mihai Patriciu. Acesta a murit în anul 1997, la Cluj Napoca, fiind înmormântat în Cimitirul Central, după ce a trăit 88 de ani. Acum, mormântul lui nu are nici măcar cruce.

Unul dintre cei mai cunoscuți vânători de securiști este Gheorghe Petrov de la Muzeul de Istorie a Transilvaniei din Cluj Napoca. Ghiță cum este cunoscut de către apropiați, și-a dedicat viața descoperirii crimelor comuniștilor. La propriu. A umblat în lung și în lat în România, a participat la deshumarea românilor, împușcați mișelește de către ofițerii de securitate. Mulți dintre aceștia au apucat măcar să fie întrebați de către Petrov, despre crimele comise sau ordonate de către ei. Dar Patriciu nu. Despre crimele ordonate de acesta a aflat doar din dosarele de la CNSAS sau din arhivele fostei Securități.

Gheorghe Petrov a fost cercetător la Instititul de Investigare a Crimelor Comunismului din România. A fost îndepărtat mișelește de la acest institut, după ce noul director susținut de liberali i-a luat mașina de teren și i-a interzis să mai participe la acțiuni pentru descoperirea crimelor comise de fosta Securitate.

A ajuns prea târziu

Din păcate la Mihai Patriciu, Ghiță Petrov a ajuns prea târziu. A murit în tihnă la 88 de ani, fără să fie deranjat de nimeni. Doar câțiva foști deținuți politici l-au căutat acasă dar a refuzat să vorbească.

”E un mormânt care aparține familiei celei de-a doua soții. Am căutat-o pe a doua soție dar nu a acceptat să vorbească cu mine. După 1989, Patriciu a fost căutat de foștii deținuți politici dar nu a vrut să stea de vorbă cu el. Îmi e greu să spun câte crime a comis. Sunt de ordinul zecilor, pe toți i-a trimis la moarte. Fără regrete. Printre cei împușcați sunt și partizanii din Nepos, Toader Dumitru și alți doi eroi, împușcați de securiștii din Cluj, la ordinele lui Patriciu”, povestește Petrov.

Dintre criminalii de la Nepos, județul Bistrița Năsăud, Petrov l-a găsit în viața pe unul dintre ei. Se numea Liviu Pangrațiu, și era sublocotenent de securitate în 1949. A recunoscut că l-a împușcat în cap pe Toader Dumitru dar a precizat că acesta ar fi vrut să fugă de sub escortă. Era de fapt veșnica legendă a securiștilor, trecută în rapoartele întocmite după crime. Pangrațiu a murit în urmă cu câțiva ani la Cluj Napoca, unde a și trăit, și la fel ca fostul lui șef, colonelul Patriciu Mihai nu a fost deranjat de nimeni.

Cine a fost Mihai Patriciu

Mihai Patriciu, nume preluat ulterior, s-a născut la 19 ianuarie 1909 în comuna Brusturi (denumire veche: Tătăruș), județul Bihor, fiul lui Grunsperger Mihaly și Burzan Maria. Se numea Grunsperger Mihaly.

În bibliografia lui regăsim că a luptat ca voluntar în războiul civil din Spania, în cadrul Brigăzilor Internaţionale. La sfârşitul războiului a fost internat într-un lagăr din Franţa, dar a evadat şi a luptat în rezistenţa franceză contra naziştilor până în anul 1944 când s-a întors în România.

”În perioada iulie 1947-august 1948, după înființarea Direcției Generale a Siguranței Statului în 20 iunie 1947, a deținut funcția de Inspector general la Inspectoratul Regional de Siguranţă Cluj. După înfiinţarea Securităţii a deţinut funcţiile de şef al Direcției Regionale de Securitate Cluj (30 august 1948-1 februarie 1951) și șef al Direcției Regionale de Securitate Brașov (1 februarie 1951-22 iulie 1952). După îndepărtarea lui Teohari Georgescu a fost demis din funcţie pe fondul epurărilor antisemite, fiind trecut în rezervă la 31 iulie 1952 cu gradul de colonel”, scrie Petrov.

Despre Patriciu se spune că a fost unul dintre cei mai mari criminali ai regimului comunist, care a dispus arestarea, anchetarea și tortura a sute de persoane.

”Vorbim despre execuția fără judecată a câtorva zeci de persoane și trimiterea în pușcării și lagăre de muncă a altor nenumărați oameni, dintre care mulți nu s-au mai întors niciodată acasă. După 1989, în toți anii care au trecut până la decesul său, autoritățile judiciare nu l-au deranjat cu nimic și nu l-au întrebat vreodată ceva despre crimele și abuzurile înfăptuite, astfel că acest criminal și-a trăit liniștit bătrânețea, încasându-și toate drepturile pecuniare acordate de Statul recunoscător”, a spus Petrov.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *