Veste proastă. Au fost majorate taxele de școlarizare la UBB Cluj. Cum explică conducerea universității această creștere

Posted by

UBB Cluj a anunțat faptul că taxele de şcolarizare au fost majorate în baza unor obligaţii legale şi după consultarea reprezentanţilor studenţilor.

„În urma informaţiilor apărute în spaţiul public cu privire la modificarea taxelor de şcolarizare începând cu anul universitar 2023-2024, Rectoratul şi Senatul Universităţii Babeâş-Bolyai aduc următoarele precizări: În Universitatea Babeş-Bolyai din Cluj-Napoca (UBB), orice decizie privitoare la studenţi se ia transparent, prin consultarea forurilor de reprezentare a acestora şi în parteneriat cu aceştia. Uneori însă pot să mai apară diferenţe de interpretare în unele zone academice, de aceea reiterăm aici principalele idei.

Actualizarea nivelului taxelor de şcolarizare nu reprezintă o simplă decizie de oportunitate, ci are la bază o obligaţie legală. Astfel, potrivit art. 3 din OUG 133/ 2000 cu modificările şi completările ulterioare, cuantumul taxei de şcolarizare se stabileşte de senatul fiecărei instituţii de învăţământ superior în funcţie de costurile specifice ale şcolarizării.

Această obligaţie este reflectată şi în Contractul instituţional aferent anului în curs, care stipulează, la pct. 8.2, obligaţia Universităţii de a asigura o corelaţie adecvată între taxele percepute şi finanţarea acordată de la buget.

Aceste lucruri au fost semnalate Universităţii în timpul diverselor evaluări instituţionale/ academice. În condiţiile în care de un deceniu larga majoritate a facultăţilor UBB nu a modificat taxele, iar în timpul pandemiei procesul de actualizare a taxelor a fost suspendat, se înregistrează deja un decalaj important între nivelul alocaţiei bugetare şi cel al taxelor de şcolarizare”, informează UBB.

Senatul UBB a adoptat taxele propuse în unanimitate, în condiţiile în care din acest for face parte 27 de studenţi senatori, iar în timpul discuţiilor din facultăţi, nu au existat luări de poziţii care să ajungă la nivelul conducerii Universităţii.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *