,

Vestigii romane găsite în centrul Clujului, pe șantierul Parcului Caragiale

Posted by

Vestigii romane găsite în centrul Clujului, pe strada Barițiu, în timpul lucrărilor de pe șantierul de modernizare al Parcului I. L. Caragiale.

Vestigii romane găsite în centrul Clujului
Vestigii romane găsite în centrul Clujului

Odată cu săpăturile pentru decopertarea Canalului Morii de pe strada Barițiu a fost găsit fostul zid roman care forma vechea cetate Napoca a orașului.

Acest zid roman descoperit pe Barițiu va fi conservat și pus în valoare, potrivit primarului Emil Boc, care a realizat un live pe pagina sa de Facebook cu această descoperire unică.

Vestigiile romane găsite vor fi protejate

„Cireașa de pe tort, este un lucru unic descoperit în România, MNIT a reușit să găsească o incinta din epoca română. Se sapă la 4 m adâncime, ce vedeți acolo jos, zidul chiar de jos este fortificația română a orașului (anii 117-124), deasupra este partea medievală. Un asemenea zid de incintă mai găsim pe Napoca 15, unul în zona Teatrului de păpuși Puck, nu a fost descoperită încă extremitatea dinspre nord – se presupune că ar fi în zona Prefecturii.

Acest zid este parte a fortificației române Napoca. Ce vrem noi să facem aici? Să o lăsăm deschisă, să se poată bucură clujenii, profesorii să poată veni aici să facă ore. Am cerut specialiștilor să vină se ne spună cum să conservăm această zonă”, a declarat primarul Emil Boc.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *