Guvernul României va urma să aprobe astăzi, printr-o ordonanţă de urgenţă, formele de sprijin care se vor acorda persoanelor a căror activități economice sunt interzise, suspendate sau limitate din cauza situaţiei epidemiologice.
Astfel, banii vor fi acordați până la 31 martie 2022 pentru persoanele, angajaţi sau profesionişti, care vor intra sub incidenţa măsurilor de interzicere/suspendare/limitare a activităţilor economice, determinate de situaţia epidemiologică generată de răspândirea coronavirusului SARS-CoV-2.
Potrivit notei de fundamentare a actului normativ, pentru angajaţi se prevede suportarea din bugetul asigurărilor pentru şomaj, până la 31 martie 2022, pentru perioada suspendării temporare a contractului individual de muncă, din iniţiativa angajatorului, potrivit art. 52 alin. (1) lit. c) din Legea nr. 53/2003 – Codul muncii, (…) ca urmare a efectelor produse de coronavirusul SARS-CoV-2, a unei indemnizaţii de care beneficiază salariaţii în cuantum de 75% din salariul de bază corespunzător locului de muncă ocupat, dar nu mai mult de 75% din câştigul salarial mediu brut prevăzut de Legea bugetului asigurărilor sociale de stat pe anul 2022 nr. 318/2021.
„De această măsură beneficiază salariaţii angajatorilor care reduc sau întrerup temporar activitatea total sau parţial, ca urmare a implementării măsurilor pentru diminuarea impactului tipului de risc prevăzute de hotărârile Guvernului pentru prelungirea stării de alertă pe teritoriul României. Măsura se aplică şi salariaţilor angajatorilor a căror activitate a fost suspendată ca urmare a anchetei epidemiologice efectuate de direcţiile de sănătate publică judeţene, respectiv a municipiului Bucureşti, care nu beneficiază de concediu medical şi care nu primesc indemnizaţia de asigurări sociale aferentă”, conform notei de fundamentare.
Totodată, se prevede suportarea din bugetul de stat a unei indemnizaţii de 75% din câştigul salarial mediu brut reglementat prin legea anuală a bugetului asigurărilor sociale de stat pentru:
- profesionişti, astfel cum sunt reglementaţi de articolul 3 alineat (2) din Legea nr. 287/2009 privind Codul civil, republicată, cu modificările ulterioare ;
- persoanele fizice care obţin venituri din drepturile de autor şi drepturile conexe, astfel cum sunt reglementate de Legea nr. 8/1996 privind dreptul de autor şi drepturile conexe, republicată, cu modificările şi completările ulterioare;
- persoanele care au încheiate convenţii individuale de muncă în baza Legii nr. 1/2005 privind organizarea şi funcţionarea cooperaţiei, republicată, cu modificările ulterioare.
De asemenea, se va acorda o indemnizaţie de 75% din drepturile în bani aferente contraprestaţiei activităţii sportive, dar nu mai mult de 75% din câştigul salarial mediu brut pentru persoanele prevăzute la articolul 671 alineat (1) litera a) – c) din Legea educaţiei fizice şi sportului nr. 69/2000, dacă contractul de activitate sportivă a fost suspendat din iniţiativa structurii sportive.
Lasă un răspuns