,

Vine ”Urban”-ul unguresc. Va mai ploua 40 de zile?

Posted by

În fiecarean, românii, în special cei care locuiesc în Transilvania spun că dacă trece ”Urbanul ungurescu”, atunci va veni vara. Vine ”Urban”-ul unguresc.

Vine ”Urban”-ul unguresc.
Vine ”Urban”-ul unguresc.

Tradiția populară mai spune că dacă va ploua în această zi, vor urma alte 40 de zile caracterizate de instabilități atmosferice puternice, cu ploi torențiale, însemnate cantitativ, frig dar și vânturi puternice.

Capriciile meteo sunt puse de credincioșii romano catolici pe seama Sfinților de Gheață, trei la număr, Orban, Pongrac şi Bonifac.

În calendarul catolic şi cel reformat Calvin, cei trei sfinți sunt sărbătoriți pe parcursul lunii mai, la zile diferite. Pe 12 mai este Pancras, decapitat în jurul anului 304. În 14 mai, Bonifactius, general şi guvernator roman mort în anul 432, iar pe 25 mai e Urban-ul, fost papă care a murit în anul 230. Acest sfânt poate aduce ultimul îngheţ. După aceste zile, vremea se încălzeşte şi se îndreaptă spre vară.

Cam de fiecare dată, vremea devine capricioasă în jurul acestor date, semn că ceva adevăr tot există în această legendă.

Conform altor tradiţii, Sfinţii de Gheaţă ar fi Mamertus, Pancras, Servatius, Bonifatius şi Sophie, abia după ziua în care este sărbătorită cea din urmă vremea devenind călduroasă pentru multă vreme.

S-a anunțat cod galben de ploi în toată România

La nivelul țării, meteorologii au anunțat un cod galben de ploi abundente care va dura câteva zile. Pentru sâmbătă și duminică, au fost anunțate temperaturi cu mult sub medie, de 12-14 grade în Transilvania. De asemenea, ploile vor fi abundente și vor însemnate din punct de vedere cantitativ.

Astfel, ANM anunțată că în intervalul 23-26 mai 2025, vremea se strică radical.

”În intervalul menționat în cea mai mare parte a țării vor fi perioade cu instabilitate atmosferică. Aceasta se va manifesta prin averse torențiale, descărcări electrice, intensificări ale vântului (rafale în general de 40…50 km/h), vijelii și grindină. În intervale scurte de timp cantitățile de apă vor fi de 25…35 l/mp, iar prin acumulare vor depăși local 50…70 l/mp”, se arată în avertizarea ANM.

Fenomenele extreme au însă o explicaţie ştiinţifică. Potrivit meteorologilor, în această perioadă a lunii mai se formează presiuni care provoacă venirea spre sud a unor mase de aer polar. Presiunile sunt create de încălzirea mai rapidă a zonei continentale faţă de Atlanticul de Nord.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *