Acasă EVENIMENTE Vlad Voiculescu, lider USR: „Spitalul Regional de la Cluj este în pericol...

Vlad Voiculescu, lider USR: „Spitalul Regional de la Cluj este în pericol de a nu se construi din bani europeni”

0

Fostul ministrul al Sănătății, Vlad Voiculescu, președinte USR București, a fost prezent astăzi la Cluj-Napoca și a luat parte la o conferință de presă alături de președintele interimar Cătălin Drulă. Acesta a vorbit despre spitalele regionale de urgență și a susținut că acestea sunt în pericol de a nu se construi din bani europeni, inclusiv cel de la Cluj.

„Spitalul regional de la Cluj este în pericol de a nu se construi din bani europeni, de a avea întârzieri după întârzieri după întârzieri. În 2014 avea prima dată alocați bani europeni pentru spitalele regionale, unul dintre ele era în Cluj. 8 ani de zile au trecut. 8 ani de zile nu numai că nu avem o cărămidă pusă aici în Cluj, dar nu avem nici o perspectivă cândă o să fie pusă prima cărămidă. În 2016 am avut un guvern tehnocrat, portofoliul Ministerului Sănătății l-am ocupat atunci pentru 7 luni, în care am deblocat bani europeni și am semnat un acord cu Banca de Investiții. Asta dus la un studiu de prefezabilitate, pe care îl avem pregătit. Mai departe, în cele trei luni de mandat pe care le-am avut în 2021 am luat lucrurile aproape de unde erau, singurii care și-au făcut treaba au fost consultanții angajați de Banca Europeană de Investiții.

În noiembrie 2021 a fost selectat câștigătorul, abia în 9 mai anul acesta avem un răspuns din partea Ministerului Sănătății că lucrurile merg înainte și s-a semnat contractul. Deci din noiembrie 2021 până în mai 2022 nu s-a întâmplat nimic. Atunci se pune întrebarea, cine construiește spitalele astea? Oamenii își imaginează că în Ministerul Sănătății există mii de oameni, de profesioniști, în realitate, în 2016, am descoperit că nu era nici măcar un arhitect care să se ocupe de lucrări sau un project manager, cineva care să fi urmărit construcția unui spital sau a unui mall sau construcții mari, e un lucru de bază. Această expertiză nu exista și nu există în Ministerul Sănătății, ceea ce am propus încă din negocierile pentru programul de guvernare a fost înființarea unui grup de oameni, unei agenții care să aducă acești oameni ai căror expertiză este necesară. Domnul Boc a fost cel care s-a opus, împreună cu mai toți baronii locali din toată România. De ce, pentru că li se părea că li s-ar putea lua pixul din mână”, a declarat fostul ministrul al Sănătății, Vlad Voiculescu, actual președinte USR București, prezent la Cluj-Napoca alături de liderul Cătălin Drulă.

Clujul ar putea să piardă banii europeni

„Alte proiecte pentru care am alocat bani în PNRR, USR a gestionat lucrul acesta, sunt următoarele: Instituțiile de urgență pentru boli cardiovasculare, Centrul de Transplant multi-organ, Centrul Regional de Boli Cardiovasculare și neurochirurgie și Spitalul Pediatric Monobloc. Pe toate astea sperăm să le vedem avansate, există banii, iar Clujul ar putea să piardă bani europeni din nou, pentru că s-a întâmplat din 2014 până astăzi, pentru proiectele acestea esențiale”, a mai precizat Voiculescu.

„În continuare avem un amestec între stat și privat, medici care lucrează și la stat și la privat și care duc pacienții la privat, lucru care rănește pacienții și care umple buzunarele multor oameni și companii. De curând am avut un lucru la Cluj la o secție de pediatrie, unde părinții spuneau că nu au putut identifica ce li s-a pus în farfurie, care arăta atât de rău că nu puteai să spui ce e asta„, a precizat Voiculescu.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.