Acasă EVENIMENTE Zeci de milioane de euro au rămas necheltuiți în 2022, din bugetul...

Zeci de milioane de euro au rămas necheltuiți în 2022, din bugetul Clujului. Se puteau face școli și grădinițe

0

Primăria Cluj Napoca, condusă de marele strateg Emil Boc, nu a putut cheltui toți banii prevăzuți la capitolul investiții, în bugetul anului 2022.

Din datele publice, mai exact din hotărârea Consiliului Local Cluj, prin care s-a votat bugetul pentru anul 2023, aflăm că o sumă foarte mare de bani, din bugetul pentru anul 2022, a rămas necheltuită și a fost transferată pentru acest an.

Astfel, așa cum se poate vedea din informația primită din HCL CLuj Napoca, rezultă că excedentul bugetului general pentru anul 2022 a fost de 179.77 lei, adică peste 36 de milioane de euro.

 

Ce se puteau face cu acești bani

În condițiile în care tot mai mulți elevi, din Cluj Napoca, merg la cursuri și în schimbul doi, Primăria Cluj Napoca ar fi putut să modernizeze școlile existente, prin mărirea capacității, fie prin construcția de altele noi.

În plus, Cluj Napoca este repetent la capitolul creșe și grădinițe. Necesarul pentru astfeș de instituții este unul mare, fiind o criză pe toate palierele învățământului preșcolar.

Un alt capitol unde acești bani putea fi cheltuiți cu un maxim folos pentru clujenii, este cel al traficului rutier. Ar fi putut fi lărgite anumite străzi ale orașului, etc.

Se puteau moderniza toate școlile din Cluj

Luni, 22 August 2022, primarul Clujului se lăuda, în stilul clasic, că Primăria Cluj-Napoca a investit peste 19 milioane de lei pentru modernizarea liceelor din municipiul Cluj-Napoca.

Ca o paralelă din suma totală necheltuită în anul 2022, de 179.77 milioane lei, s-ar fi putut moderniza toate liceele din Cluj Napoca.

La momentul respectiv, Boc a făcut o vizită la Liceul Teoretic „Avram Iancu” din municipiul Cluj-Napoca pentru verificarea stadiului lucrărilor curente, și a vorbit de sumele investite.

„Am fost astăzi în vizită la Liceul Teoretic Avram Iancu din Cluj-Napoca pentru a verifica stadiul lucrărilor de reparații curente. La această unitate de învățământ se execută următoarele categorii de lucrări, înlocuirea parțială a conductei de canalizare din corpul de clădire A (și clapete de sens); înlocuirea unui tronson de canalizare din curte (de la căminul din fața sălii de bibliotecă a corpului B până la căminul de ieșire spre strada Gheorghe Lazăr); reparații și igienizări săli de clasă. Valoarea lucrărilor la Liceul Teoretic Avram Iancu este de 203.909,34 lei cu TVA”, spune Boc.

Tot de la edil am aflat că în 2022 au fost programate lucrări la 75 unități de învățământ preuniversitar, dintre care la 50 de unități au fost finalizate, iar la celelalte 25 intervențiile vor fi gata până la începutul lunii septembrie.

Valoarea totală a lucrărilor pentru cele 75 unități de învățământ este de 19.100.000 lei fără TVA.

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.