La finalul lunii ianuarie 2023, un zid de protecție al unui complex imobiliar, situat pe Calea Baciului, din Cluj Napoca, s-a prăbușit peste cinci autoturisme.
Concluzia autorităților trimise în control de Foaia Transivană este una clară. Acest zid de protecție al unui imobil cu peste 200 de apartamente, a fost construit fără a respecta disciplina în construcții și normele în materie de urbanism. Adică în loc de beton armat, zidul a fost construit din bolțari.
În caz de cutremur, ca din Turcia, blocul cu pricina nu ar rezista în picioare, nici două minute, și asta pentru că zidul de protecție care trebuie să stabilizeze terenul,a fost contruit ilegal.
În Cluj Napoca, în ultimii ani au fost construite sute de blocuri, în condiții suspecte, ridicate pe repede înainte, fără a respecta normele în materie. Blocul a fost construit de familia Raita, din Cluj Napoca.
Foaia Transilvană a cerut explicații de la Inspectoratul de Stat în Construcții, Primăria Cluj Napoca – Direcția de Poliție Locală și Poliția Cluj. Toate aceste instituții au atribuții de a controla respectarea normelor de stat în construcții.
ISC a dispus amenzi de 8.000 de euro
Cei de la ISC Cluj ne-au transmis că au dispus amendarea dirigintelui de șantier și a responsabilului tehnic cu execuția, cu sancțiuni cumulând 40.000 de lei, adică 8.000 de euro.
”ISC Cluj a realizat un control în etapa de execuție, la data de 27.01.2023 la obiectivul “Imobil mixt 25+P+5E+Er/25+P+2E, împrejmuire, amenajări exterioare” – situat în Cluj Napoca, str. Lombului nr. 2-4, jud. Cluj, autorizat cu AC nr. 576/27.04.2020, unde s-a constatat cedarea zidului de sprijin executat”, susțin cei de la ISC Cluj.
Ca o mică observație, zidul cu pricina s-a prăbușit cu două zile înainte de data controlului.
Inspectorii au constatat deficiente în execuția, cât și în faza de proiectare a zidului de sprijin. Concluzia care se ridică din această informație furnizată de ISC Cluj, duce la ideea că întreaga proiectare a blocului și a zidului, este una deficitară, făcută în ”dorul lelii”.
ISC vorbește de o alunecare de teren în zonă
Ca urmare a controlului făcut de ISC Cluj, efectuat la fața locului, inspectorii au dispus efectuarea în regim de urgență a unor expertize, și refacerea lucrărilor.
Este vorba despre întocmirea unei note tehnice de un expert tehnic atestat domeniul Af, în regim de urgență, care să indice soluțiile de punere în siguranță, inclusiv cu referire la zona de influență a alunecării și necesitatea de a restrictiona accesul.
Raita trebuie să facă o expertiză, e bun sau nu e bun blocul
De asemenea, constructorul trebuie să realizeze o expertiză tehnică care să evalueze realizarea proiectului tehnic de execuție a zidului de sprijin, unde se va evalua conținutul cât și îndeplinirea condiției de rezistență și stabilitate a a elementului proiectat.
”Expertiza tehnică va evalua situația reală ținând cont de imobilele invecinate, lucrările de execuție realizate la ansamblul autorizat, modificarea terasamentului în urma alunecării de teren, astfel încât să se îndeplinească cerința de rezistență și stabilitate a amplasamentului. Expertiza va conține după caz relevee, analize si care vor sta la baza intocmirii acesteia”, a se mai arată în răspunsul celor de la ISC Cluj.
În loc de beton armat au apărut bolțarii
La un cutremur cu cel din Turcia, acest zid de protecție s-ar prăbuși în câteva secunde, fapt ce ar duce la antrenarea unei alunecări masive de teren, în zona cu pricina, și la eventuala prăbușire a blocului cu 200 de apartamente.
Din acest motiv, acest zid de protecție este unul foarte important, pentru zona respectivă.
Inspectorii de la Primăria Cluj Napoca au mers și ei în control la fața locului, la solicitarea noastră. Concluzia că zidul de sprijin din beton armat, era constrit din bolțari.
”Zidul de sprijin este prevăzut în documentația tehnică vizată spre neschimbare pe partea nordică a ansamblului, în acest sens fiind întocmită și expertiza tehnică nr. 336/2020 de către un expert tehnic atestat MLPTL. Documentația tehnică care stă la baza emiterii autorizației de construire conține un singur detaliu aferent zidului de sprijin din beton armat, fără pozarea/zidirea bolțarilor de beton deasupra elevației din beton armat” prin care este stabilită o cotă fixă de înălțime pentru execuția acestuia, în condițiile în care în PT (proiectul tehnic), zidul este prevăzut ca având cote variabile de înălțime, nefiind precizată nici lățimea acestuia”, se arată în răspunsul Primăriei Cluj Napoca.
Ce probleme are legislația din România
Cei de la Primăria Cluj Napoca recunosc că dezvoltatorii imobiliari nu sunt obligați să prezinte instituției emitente a autorizației de construire, proiectul de structură complet decât pentru construcții cu mai multe subsoluri și cel puțin 10 niveluri, caz care exclude speța de față, cu regim de înălțime 2S+P+5E+Er/2S+P+2E.
Dacă ținem cont că în Turcia cele mai multe blocuri de locuințe, care s-au prăbușit, aveau un regim de înălțime de sub zece etaje, este important ca legislația din România să fie modificată în cel mai scurt timp.
Inspectorii munipalității au aplicat o amendă contravențională în acest caz, deoarece nu s-a respectat întru totul autorizația de construire.
Cercetări la Poliția Cluj
Ne-am adresat și Poliției Cluj și Parchetului de pe lângă Judecătoria Cluj Napoca.
Cei de la Parchet ne-au comunicat că nu au identificat niciun dosar penal pentru problemele din zona respectivă. Ciudat lucru!!!
În schimb, Poliția Cluj ne-a transmis că se fac cercetări, ”în vederea edificării aspectelor de drept și de fapt și luării măsurilor legale, în limita competențelor atribuite de lege precum și efectuarea măsurilor preliminare cu privire la cercetarea infracțiunii prevăzute de art.35 din Legea 10/1995”.
Avocatul Pânzaru explică unde este infracțiunea
Cunoscutul avocat de drept penal din Baroul Cluj, Anatol Pânzaru a avut amabilitate de a ne explica infracțiunea prevăzută de art. 35 din Legea nr. 10/1995.
”Respectarea normelor de urbanism este foarte importantă, mai ales în actualul context, al cutremurelor din Turcia, unde peste 30.000 de oameni au murit și mii de imobile s-au prăbușit ca urmare a nerespectării normelor în construcții”, ne-a declarat Anatol Pânzaru.
Potrivit acestuia, infracțiunea în domeniul construcțiilor civile se poate săvârși atunci când ”proiectarea, verificarea, expertizarea, realizarea unei construcţii ori executarea de modificări ale acesteia fără respectarea reglementărilor tehnice privind stabilitatea şi rezistenţa, dacă în acest fel este pusă în pericol viaţa sau integritatea corporală a uneia ori mai multor persoane”.
De asemenea, cazul de la Baciu, este prevăzut de alineatul doi al aceleiași infracțiuni.
”Fapta prevăzută la alin. (1), dacă a produs una ori mai multe dintre următoarele consecinţe: pierderi de vieţi omeneşti, vătămare gravă a integrităţii corporale sau a sănătăţii uneia ori mai multor persoane, distrugerea totală sau parţială a construcţiei, distrugerea ori degradarea unor instalaţii sau utilaje importante ori alte consecinţe deosebit de grave, constituie infracţiune şi se pedepseşte cu închisoare de la 3 la 10 ani şi interzicerea unor drepturi”, se mai arată în descrierea legală.