,

Ziua Muntelui va fi sărbătorită duminică la Mărișel cu un spectacol folcloric și parada portului popular

Posted by

Mărișelul va găzdui tradiționalul eveniment „Ziua Muntelui”, care va avea loc duminică, 17 septembrie, și are rolul de a promova spaţiul mioritic al Apusenilor, în ceea ce privește meșterii populari, cultura tradițională, turismul, agricultura și produsele culinare.

În cadrul evenimentului, ajuns la cea de-a VI-a ediție, vor fi premiați și elevii din Mărișel cu rezultate bune la școală.

Ziua Muntelui va începe la ora 11:00, cu parada portului popular, care se va desfășura pe traseul: Primăria Mărișel – Biserica Ortodoxă din localitate.

Apoi, în curtea primăriei, la ora 12.30, va fi deschiderea festivă a evenimentului, când vor fi premiați elevii din Mărișel cu rezultate bune la învățătură, dar și cuplurile care au împlinit 50 de ani de căsătorie.

De la ora 13:00, manifestările vor continua cu un spectacol folcloric, susținut de Adrian Neamțu – taragot, Ancuța Matei Olaru, Alin Joldeș – taragot, Dana Purcel, Anicuța Roșu, Livia- Maria Danciu-Hetea, Ioana Marc, Diana și Denisa Todea, Andra Mariș, Patricia Popa, Lavinia Danciu, Daria Alexandra Mariș, Răzvan și Cosmin Roșu, Nepoții Iancului și Taragotiștii de la Mărișel.Evenimentul va fi prezentat de Adriana Irimieș.

Încheierea pășunatului

Ziua Muntelui, sărbătorită anual pe 14 septembrie, a fost stabilită prin lege în calendarul autohton în anul 2002, pentru a atrage atenția asupra problemelor și potențialului pe care îl prezintă zonele montane.

Această zi marchează data tradițională a încheierii pășunatului anual în Carpaţii României. Carpații reprezintă al doilea cel mai lung lanț muntos din Europa, după Munții Scandinaviei, având o lungime de aproximativ 1.500 de kilometri, din care aproximativ 800 de kilometri se desfășoară în țara noastră.

Evenimentul este organizat de Primăria și Consiliul Local Mărișel, împreună cu Centrul Județean Pentru Conservarea si Promovarea Culturii Tradiționale Cluj, instituție de cultură aflată în subordinea Consiliului Județean Cluj.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *