Și-a urmat visul de a ajunge pilot militar! Un fost student la Fizica din Cluj a ajuns pilot de elită

Posted by

Povestea căpitanului comandor Ioan Cramar, care a ajuns pilot militar, este una care trebuie spusă copiilor în școli. Și anume dacă au un vis, să facă totul pentru a-l îndeplini.

Încă de mic copil, Ioan a visat că trebuie să se facă pilot militar. Așa cum mulți copii spun, la vremea lor, nu a fost crezut de nimeni. Timpul a trecut, iar acum pilotează o imensă aeronavă de transport a Armatei Române, cum este C130 Hercules.

Ioan Crama și-a văzut visul cu ochii
Ioan Crama și-a văzut visul cu ochii

Cum a ajuns pilot militar? Totul s-a întâmplat în primul an de liceu. O campanie de promovare a  Aero Clubului din Baia-Mare l-a adus spre acest domeniu. Acela a fost momentul decisiv în care Ioan a hotărât să devină pilot.

Şi pentru că viața nu e numai totul roz, după ce a trecut de toate selecțiile pentru a fi pilot militar de vânătoare, locurile au fost limitate.

A ajuns la Facultatea de Fizică din Cluj

Ioan Cramar s-a reprofilat repede. A dat examen la Facultatea de Fizică din cadrul UBB Cluj. Era o materie pe care o iubise foarte mult în liseu.

Astfel s-a repliat spre fizică ”marea lui dragoste” şi a fost student bursier pentru un an de zile

”Ce ți-e scris în frunte îți este pus”, povestește pilotul.

Ulterior, student fiind a primit ordin de încorporare din partea Centrului Militar. Era chemat la încorporare. S-a prezentat şi a spus comisiei de recrutare ”când eu am vrut să mă fac aviator, voi nu m-ați vrut”, şi a primit răspuns ”sunt locuri la aviație”.

A luat rapid decizia de a candida. A susținut probele eliminatorii şi examenul de admitere şi a fost admis la Academia Forțelor Aeriene”Henri Coandă” din Braşov, în anul 2000, renunțând la primul an de facultate şi la fizică.

Pilotează alături de soția lui

În școala militară, Ioan Cramar s-a îndrăgostit de cea care urma să îi fie soție, Alexandra. Timpul a trecut, iar cei doi au început să piloteze împreună, imensele avioane de transport, C130 Spartan.

”Aeronava C-130 Hercules m-a ales! Am zburat şi mi s-a parut interesant, lucrurile s-au legat pentru că mi-a plăcut fizica. Visele s-au împletit cu cunoştințele dobândite explicându-mi anumite fenomene, reuşind să desluşesc tainele zborului şi să realizez că orice tip de aeronavă are farmecul ei, făcându-mă să conştientizez că zborul este incomparabil şi frumos sub orice formă”, a povestit pilotul.

Zborul este un stil de viață pentru familia piloților militari căpitan comandor Alexandra şi Ioan Cramar, piloți pe aeronavele militare C 27 J Spartan şi C -130 Hercules din Baza 90 Transport Aerian, Otopeni.

Alexandra Cramar este și ea unul dintre așii Aviației Militare
Alexandra Cramar este și ea unul dintre așii Aviației Militare

Acum, cei doi au o fetiță de 10 ani pe care o iubesc nespus de mult şi o profesie pe care o respectă.

”Zborul ce frumusețe!! O profesie în care decolăm, aterizăm condiționați de altitudine, atitudine şi de condițiile meteo. O profesie comparabilă cu viața care presupune urcuşuri şi coborâşuri. O profesie care îți dă satisfacții şi te responsabilizează”, a mai comentat pilotul.

Au ajuns în elită. A ajuns pilot militar

Acum, după ani de militărie, Ioan Cramar este pilot instructor pentru C130 Spartan, iar soția lui Alexandra, şef Centru Simulatoare de Zbor din Baza 90 Transport Aerian, Otopeni.

Au zburat în misiuni dificile în teatrele de operații din Afghanistan, Iraq, Polonia, Mali, Balcanii de Vest.

Mai mult decât atât căpitan comandorul Ioan Cramar este printre puținii piloți din Baza 90 care au obținut calificări pe aeronava C 17 Globemaster, una dintre cele mai mari din lume.

Iubesc viața, oamenii şi cerul, sunt pasionați de lectură şi drumeții montane se completează unul pe celălalt şi se suțin reciproc.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *