Tot mai mulți clujeni, indiferent de vârstă, iau decizia de a renunța la locul de muncă clasic și la programul de 8 ore și se înscriu ca și curier la Glovo, Tazz sau Bolt, principalele aplicații de livrare de mâncare extrem de utilizate la Cluj-Napoca.
Iar în orașul de pe malul Someșului Mic, meseria de livrator de mâncare a ajuns să fie extrem de atractivă din punct de vedere financiar, în special pentru studenți, unii dintre curieri câștigând chiar și 10.000 lei pe lună din această activitate.
Foaia Transilvană a vorbit cu mai mulți curier de la diferite firme și a aflat cât se câștigă, în medie, pe lună din această meserie.
Astfel, la 8 ore de lucru pe zi, un curier poate câștiga până la 300 lei pe zi, iar pe lună poate ajunge la sume de 8-9000 lei pe lună, ținând cont că programul ți-l faci când vrei tu și nu ieși în fiecare zi la muncă.
„Fără să mă obosesc prea tare și la 8 ore program de lucru fac pe lună undeva la 7000 lei, un venit bun și sigur, mai ales că lucrez pe bicicletă electrică și nu am de plătit benzină sau motorină. Sunt foarte mulțumit că am ales să fac asta. E obositor, ai de pedalat mult, dar satisfacția financiară e mai mare”, ne-a declarat un curier.
Un alt curier, o fată, a început recent să facă Glovo și ne-a precizat că e foarte mulțumită. „Fac doar de două luni, iar luna trecută am făcut 4000 lei. Am plecat de la un salariu de 3000 lei într-o altă firmă”, a declarat tanara.
Mergem mai departe și ne oprim asupra unui om mai în vârstă, care are 50 de ani și a ales să fie livrator de mâncare. „Mi-a plăcut toata viața să mă dau pe bicicletă, să fac sport, iar acum am descoperit că pot să fac și niște bani din asta. Lucrez cam 5-6 ore pe zi și fac 2-300 lei, fără să mă obosesc sau rup prea tare„.
„Am renunțat la corporație pentru a deveni curier, câștigat destul de bine acolo, dar ca și livrator îmi place cel mai mult că îmi fac singur programul, ies când vreau și am libertatea de mișcare. Financiar e ok, câștig în medie 8000 lei pe lună„, ne-a declarat un tânăr care a lăsat biroul pentru această meserie.
10.000 lei din livrare mâncare
Un alt curier Glovo ne-a declarat că el a făcut într-o singură zi suma de 10.000 lei, dar are și zile când face, în medie, 7-8000 lei. „Am renunțat la meseria de designer pentru a livra mâncare. Am făcut la 10 ore de lucru într-o zi suma de 10.000 lei, a fost o zi bună, nu câștigi atâta în fiecare lună. În rest, eu lucrez cam 10 ore pe zi cu mașina, iar lunar fac 7000 lei. Sunt mulțumit”, ne-a declarat curierul.
Per ansamblu, curierii se împart în două categorii, cei care fac asta pe bicicletă sau pe mașină, iar cei din ultima categorie au anumite costuri în plus, cum ar fi benzina sau motorina, plus eventualele reparații, însă cei care aleg bicicleta clasică sau electrică nu au costuri prea mari.
Avantajele și dezavantajele vieții de curier
Această meserie nouă și extrem de la modă în ziua de azi are avantaje și dezavantaje. Dintre avantaje ar fi programul flexibil, tu alegi cât și când lucrezi, dacă vrei să ieși azi sau nu, nu trebuie să depinzi de nimeni, veniturile mult mai mari decât la alte joburi mai călduțe la birou și faptul că ai posibilitatea de a face mișcare și a te menține în formă.
În ceea ce privește dezavantajele, acestea există. Riscul pe care ți-l asumi ieșind în trafic este unul dintre ele, în fiecare zi te pui singur în pericol din cauza haosului de pe șoselele Clujului, vremea instabilă, frigul sau căldura excesivă în sezonul cald pot crea un disconfort pentru practicarea acestei meserii, iar un alt dezavantaj este reprezentat de riscul de a lua țepe. Mulți curier s-au plâns că au mers la o comandă și nu li s-a mai răspuns la telefon sau clientul a refuzat comanda din diverse motive și astfel el a rămas cu ea. Acesta este un risc asumat de către livrator.
Foarte mulți curieri au renunțat la joburile lor clasice și la programul de 8 ore pentru a face asta, atrași în special de libertatea de mișcare, flexibilitatea și câștigurile foarte mari, asta pentru că un oraș dinamic și studențesc ca și Clujul este și campion la comenzi de mâncare online, semn că meseria aceasta de livrator nu va muri prea curând, mai ales că tot mai mulți proprietari de restaurante au și opțiunea de delivery, iar cererea din partea clienților este foarte mare.







Lasă un răspuns