Dacă nu ai norocul să te cheme Emil Boc și să fii primarul Clujului, nu ai nicio șansă la Agenția pentru Protecția Mediului Cluj (APM Cluj).
Primăria Chinteni este pe cale să piardă un proiect în valoare de 25 de milioane de euro, destinat construcției unui Aquapark, și asta pentru că cei de la APM Cluj au transmis că nu pot emite un aviz de mediu, deoarece Primăria nu a studiat suficient o specie de molie și două de buruieni.
Nu e niciun banc. Ci doar o sumbră realiate făcută de o instituție care nu are nicio legătură cu viața reală a societății românești actuale. Și din acest motiv, Agențiile pentru Protecția Mediului ar trebui desființate.
Adresa despre buruieni și molii
De mai bine de un an de zile, Primăria Chinteni este blocată la APM Cluj, unde trebuie să obțină tot felul de avize. Ultimul răspuns emis de APM Cluj la data de 21 decembrie 2021, îi trimit pe cei de la Primăria Chinteni după fluturi și broaște., mai exact molii și buruieni.
„Vă comunicăm următoarele. Studiul de evaluarea adecvată trebuie să conțină informații și să trateze impactul asupra următoarelor habitate și specii care au stat la baza declarării sitului, conform Formularului standard actualizat … Euplagia quadripunctaria, … Klasea lycopifolia, … Pontechium maculatum”, se arată în decizia semnată de directorul executiv al APM Cluj, Adina Socaciu, o înfocată susținătoare a PNL Cluj.
Dacă veți crede că această adresă este o glumă bună, atunci vă spunem că ea este cât se poate de reală și o puteți citi mai jos.
O molie și două buruieni
Pentru cine nu știe, pentru că suntem siguri că 99.99 la sută dintre clujeni, nici chiar cei de la APM Cluj, vă spunem noi ce este cu aceste denumiri latinești.
Euplagia quadripunctaria, sau tigrul de Jersey, este o molie care zboară pe timp de zi, din familia Erebidae. Specia a fost descrisă pentru prima dată de Nikolaus Poda von Neuhaus în 1761. Anvergura aripilor adulte este de 52–65 milimetri și zboară din iulie până în septembrie, în funcție de locație.
Klasea lycopifolia (foto dreapta) este o plantă, o buruiană foarte des întâlnită pe toate dealurile din Transilvania. Are o floare de culoare mov, în formă de sferă. Literatură de specialitate nu prea există pe acest subiect, drept urmare importanța acestei plante fiind una scăzută.
Pontechium maculatum este o altă plantă găsită frecvent în România. În cultură populară i se mai spune ”capul șarpelui”, și este văzută de oameni tot ca o buruiană.
10.000 de euro costă un studiu
Pentru a afla mai multe am contactat-o pe Lucia Suciu (foto stânga), primarul comunei Chinteni. Revoltat, edilul ne-a spus că de mai bine de un an de zile este blocată la APM Cluj.
„Pentru că nu mă cheamă Boc, acum suntem plimbați de la Ana la Caiafa și retur. Acum vor să facem și un studiu care să <studieze> suficient, pun accent pe acest cuvând <suficient>, un fluture și două buruieni. Un astfel de studiu costă 10.000 de euro și dacă nu este făcut cu cine trebuie, sunt convinsă că iar ne vor da documentația înapoi. La finalul acestui an vom pierde banii, cei de 25 de milioane de euro, dacă nu reușim să depunem toată documentația aferentă, cu avizele necesare”, ne-a spus Lucia Suciu.
Avizul de la Societatea Lepidopterologică nu mai este valabil
Cei de la APM Cluj ne-au precizat că nu este vorba despre niciun blocaj sau de vreo întârziere. Cu toate astea, din răspunsul celor de la APM rezultă clar că cer avize peste avize, de la societăți care mai de care mai ciudate, și care, culmea nu mai sunt de actualitate.
„S-a solicitat completarea studiului de evaluare adecvată cu informații referitoare la impactul asupra speciilor care au stat la baza declarării sitului ROSCI0295 Dealurile Clujului Est, conform ultimei variante … În prezent, aria naturală protejată este administrată de către ANANP, astfel este necesar avizul actualului administrator, deoarece avizul obținut de la Societatea Lepidopterologică Română care a deținut custodia sitului nu mai este valabilă”, se arată într-un document trimis redacției noastre de către APM Cluj.
Întrebat despre acest răspuns, Lucia Suciu ne-a declarat că acel aviz nu mai trebuie obținut din moment ce vechiul administrator al zonei a emis un astfel de aviz.
„Nu e vina noastră că s-a schimbat administratorul zonei, iar acum în loc de Societatea Lepidopterologică Română este o altă instituție. Avizul este la dosar”, ne-a spus Lucia Suciu.
Combinațiile Adinei Socaciu le veți afla în zilele următoare
Din acest motiv, o astfel de agenție a statului trebuie desființată cu prioritate. Despre relațiile suspecte ale șefei de la APM Cluj vom reveni în zilele următoare, cu o notă de la un serviciu secret, care a ajuns în posesia noastră.
Lasă un răspuns