Amenzi uriașe pentru cei care vând ilegal carne de porc. ANSVSA a lansat un avertisment că în gospodărie porcul poate fi tăiat doar „sub control sanitar-veterinar”. De asemenea, vânzarea cărnii este interzisă.

Autoritatea Sanitar-Veterinară recomandă cetăţenilor atenţie deosebită la cumpărarea şi păstrarea alimentelor de origine animală, în special în perioada sărbătorilor de iarnă. Inspectorii mai recomandă examinarea cărnii pentru Trichinella spp şi cumpărarea cărnii din pieţe şi târguri doar cu condiţia ca produsele să fie etichetate corect în privinţa proveninienţei. De asemenea, condiţiile de păstrare şi termenului de valabilitate.
Se recomandă ca după cumpărare alimentele de origine animală să se depoziteze şi să se păstreze în frigider. „Respectând instrucţiunile de pe etichetă pentru a preveni riscurile de contaminare”, potrivit unui comunicat de presă al ANSVSA.
Porcii se pot tăia doar sub supravegherea specialiștilor
În ceea ce privește sacrificarea porcului în gospodărie, inspectorii atenţionează că această operaţiune trebuie făcută „sub control sanitar-veterinar, pentru a verifica sănătatea animalului şi siguranţa cărnii”. „Fără un astfel de control, consumul de carne poate reprezenta un pericol major pentru sănătatea publică”.
Inspectorii ANSVSA subliniază, totodată, că este interzisă comercializarea cărnii de porc provenite din gospodării sau din zone de restricţie datorită Pestei Porcine Africane (PPA).
Potrivit sursei citate, carnea de porc, inclusiv cea provenită de la porci mistreţi, trebuie supusă unui examen trichineloscopic obligatoriu înainte de a fi consumată. Este nevoie de o examinare ce poate fi făcută la centrele autorizate, costul acestuia variind între 26 de lei şi 90 de lei + TVA.
„Comercializarea cărnii de porc fără control sanitar-veterinar este sancţionată cu amenzi de până la 40.000 lei” – atrag atenția inspectorii.
În privinţa cumpărăturilor făcute în pieţe şi târguri, inspectorii recomandă consumatorilor să se asigure că există vitrine frigorifice şi că ambalajele produselor sunt „integre”. De altfel, produsele alimentare respective sunt „etichetate corect, cu informaţii despre originea, condiţiile de păstrare şi termenul de valabilitate”.
Brânzeturile, spun inspectorii, trebuie comercializate în ambalaje de unică folosinţă şi etichetate cu date despre producător şi sortiment.
„Pentru achiziţiile online de alimente, consumatorii sunt sfătuiţi să verifice cu atenţie condiţiile de livrare, transport şi păstrare a produselor perisabile, asigurându-se că vânzătorii deţin autorizaţia sanitar-veterinară şi pentru siguranţa alimentelor, respectând toate normele de siguranţă (…). Medicii veterinari din cadrul DSVSA judeţene şi ai Circumscripţiilor Sanitare Veterinare vor asigura un program prelungit de lucru, inclusiv în weekend, pentru a sprijini cetăţenii. Informaţiile privind programul şi contactele vor fi afişate pe site-urile autorităţilor sanitare. Pentru sesizări şi informaţii suplimentare, cetăţenii pot apela gratuit numărul 0800 826 787. ANSVSA îndeamnă cetăţenii să cumpere produse alimentare doar din locuri autorizate şi să respecte recomandările pentru siguranţa alimentelor, pentru a preveni orice risc de contaminare şi pentru a proteja sănătatea publică în perioada sărbătorilor”, se mai arată în comunicatul ANSVSA.
Lasă un răspuns