Acum 90 de ani, într-o zonă de la marginea Clujului s-au pus bazele unei mini stațiuni balneo – climaterice, căutate de mii de persoane din Transilvania și nu numai.
Băile Someșeni constituiau un obiectiv turistic care a adus faimă zonei. Acestea au fost construite în stațiune de către profesorul Dominic Stanca în 1927, care era și proprietarul stațiunii.
Nămolul și apele minerale de la Someșeni Băi erau folosite cu mult inainte de organizarea profesorului ca tratamente pentru diverse boli, chiar și pentru diabet. În momentul de față băile sunt dezafectate, necesitând investiții serioase pentru repunerea lor în funcțiune. Au existat mai multe tatonări din partea municipalității pentru a le achiziționa de la urmașii doctorului Stanca și a le reface, dar până în prezent acestea nu s-au soldat cu rezultate concrete.
De zece ani se tot vorbește
După 1989, Băile Someșeni au fost abandonate. Între timp au fost închise, fiind într-o stare avansată de degreadare. Vechile structuri sunt prăbușite iar bazinele cu apă sunt practic de nefolosit.
Terenul a fost donat moștenitorlor lui Dominic Stanca, între care și cunoscuta avocată Ioana Stanca Gidro.
Deși situația juridică a terenului este clară, de mai bine de 12 ani, nici familia, și nici Primăria Cluj Napoca nu face nimic pentru reabiltarea zonei.
Acum zece ani, Emil Boc anunța că la Someșeni va fi construit un Aquapark, în valoare de aproximativ 20 de milioane de euro.
”Proprietarii sunt acum toți la un loc, cei care dețin terenul de la Băile Someșeni. Au dispoziție și dorință să intre în parteneriat cu Primăria pentru a realiza un Aquapark și modernizarea Băilor Someșeni. Primăria se va implica în asfaltarea drumului până acolo, în modermnizarea aleilor, iluminatul public și spațiul verde. În schimbul acestei investiții, chiar și introducerea unei conducte de gaz până la teren, care poate ajunge până la 300.000 de euro, Primăria va primi tichete de intrare la Aquapark și la Băile Someșeni, pe care să le acordăm diverselor categorii, studenți, pensionari, în funcție de programul pe care îl are Primăria”, a spus Emil Boc.
“Este un proiect important al comunităţii, de aproape 20 de milioane de euro, din bani privaţi, iar primăria se va implica în pregătirea şi modernizarea căilor de acces, drum, iluminat, spaţii verzi”, mai spunea Emil Boc.
Nu s-a mai făcut nimic
Deși sunt izvoare unice în Europa, recunoscute pentru beneficiile lor în tratarea sau ameliorarea unor boli, la Someșeni totul este o ruină. Clădiri fără acoperiș, năpădite de o vegetație care nu a mai fost curărață de ani de zile.
Acum, și Emil Boc nu mai susține ideea refacerii zonei, care are un potențial turistic foarte mare. Primarul speră că poate le va veni mintea la cap proprietarilor.
„Le-am pus la dispoziție bani ca să facem drumul, bani ca să amenajăm spațiile verzi din preajmă. Eu nu pot să intervin în proprietățile oamenilor și să spun, «mă, haideți, faceți cu forța!». De 20 de ani îmi doresc să se facă Băile Someșeni, am adoptat hotărâri de Consiliu Local, să facem drumul, să punem iluminat public, să amenajăm spaiții verzi, dar în locul lor nu pot să fac. Alții s-au descurcat, au apărut clădiri de birouri, mall-uri, investiții imobiliare, ei stau acolo și se degradează terenul în fiecare zi”, spunea primarul la o emisiune de radio.
Lasă un răspuns