Cascadorie publică a unui acrobat îndrăzneț, celebrul Arthur Strohschneider (1881-1947), cunoscut sub numele de ”il Professore”, traversând un cablu suspendat deasupra Teatrului Național din centrul orașului Cluj) pe o bicicletă, anul 1933. Cascadorie pe Teatrul Național din Cluj.

El a supraviețuit cascadoriei sale și a continuat să încânte Europa cu acte similare de îndrăzneală.
În prima jumătate a anilor 1930, Arthur Strohschneider și-a arătat talentul uimitor locuitorilor multor orașe maghiare și transilvănene, iar apoi a dispărut brusc fără urmă.

Bineînțeles, nici artiștii de stradă care s-au bucurat de o popularitate neîntreruptă timp de secole nu au dispărut, deși puțini au fost atât de controversați precum acrobatul pe frânghie cunoscut sub numele de profesorul Strohschneider, care a fost abordat pentru scurt timp de ziarele maghiare în anii 1930.
Acrobația din centrul Clujului
Răsfoind cele aproape patruzeci de milioane de pagini de reviste și volume disponibile în Arcanum Digital Library, numele lui Arthur Strohschneider (în alte surse Arthuro sau chiar Artur) apare pentru prima dată în numerele de toamnă ale Kecskemét Gazette din 1931 (18 și 19 septembrie).

În lunile care au urmat, misteriosul Strohschneider a dispărut – următoarea dată când a apărut a fost în martie 1934, la Cluj Napoca, unde și-a întins coarda între Teatrul Național Lucian Blaga și o clădire adiacentă, fără a folosi nicio plasă de protecție.
Cronicile vremii nu relatează foarte multe informații despre această cascadorie. Singurele fotografii surprinse la momentul respectiv, al arată pe traversând zona Teatrului Național, la 15 metri altitudine, pe o bicicletă, iar mai apoi cu o prăjină pentru echilibru.
Bineînțeles, nici ghinionul nu l-a ocolit: la Cluj Napoca, Strohschneider, care se afla de doi ani în România, dar plănuia încet-încet să călătorească în Grecia și apoi în Turcia, era mândru să spună că nu mai avusese niciodată un accident, cu excepția unuia la Győr în 1931 (un incendiu grec i-a dat foc hainelor, dar el s-a coborât calm pe frânghia de siguranță și a aruncat haina care luase foc), dar câteva luni mai târziu totul s-a schimbat.
Pe 14 aprilie, potrivit unei relatări din Ziarul Transilvaniei, „Resican a căzut de pe frânghie și și-a rupt brațul. A dorit să fie dus la Budapesta, dar pe drum a făcut septicemie, apoi pneumonie și a murit într-un sanatoriu din Budapesta”.
Lasă un răspuns