În România, părinții se confruntă cu dificultăți financiare semnificative pentru a acoperi costurile educației copiilor lor. Cât costă să trimiți un copil la școală.

Conform unui studiu realizat de organizația Clubul Copiilor, cheltuielile minimale dedicate exclusiv pentru a asigura nevoile de bază pentru educația unui copil pot depăși 15.000 de lei, pe parcursul unui ciclu complet de școlarizare.
Un părinte din România, cheltuie minim 800 de lei, la începutul anului școlar 2024.
Deși școala este gratuită în România lucrurile nu stau chiar așa. De exemplu, un ghiozdan modest costă de la 100 de lei în sus. Caiete și alte rechizite, ată sută de lei. Încălțăminte noi pentru mers la școală dar și pentru sala de sport, alte 300 de lei. Haine noi, alte minim 300 – 400 de lei. Și uite așa, din scurt, pentru un elev din clasele 1-8, suma sare rapid la 1.000 de lei.
Pentru cei mai mici, din clasele 1-4, învățătorii aleg cu de la sine putere în ce caiete pot scrie elevii. Cele de la Ministerul Educației nu mai sunt bune, acest motiv fiind băgat etern la înaintare. Și uite așa alte 50 – 100 de lei au plecat din buzunarul părinților.
Apoi, deși fondul clasei este ilegal, el se adună în fiecare școală. Acum i se spune fond pentru rechizite. Suma medie este de 200 de lei / an.
Alte și alte activități
De asemenea, participarea la activitățile școlare implică cheltuieli. Minim 20 de lei de fiecare dată.
Pentru părinții care nu pot sta cu copiii acasă, programele after-school sunt adevărate aspiratoare de bani. Anul trecut, în școlile din România, sumele au fost între 45 și 55 de lei, cu masa inclusă. Pentru elevii din mediul rural, unde nu există masă servită, suma este cuprinsă între 25 și 30 de lei.
Și uite așa, minim o altă mie de lei zboară din buzunar, lunar, doar pentru programele de afteschool. Dacă în cadrul acestora se mai fac și alte activități, gen karate, gimnastică, șah, robotică, etc, suma minim pentru fiecare ședință este 20 de lei.
Începerea școlii este un motiv de îngrijorare pentru mulți dintre părinți. Prețurile tot mai mari la rechizite, ghiozdane, haine, încălțăminte, îi fac pe oameni să scoată tot mai mulți bani din buzunar.
Specialiștii atrag atenția că și sprijinul emoțional este important.
”În timp ce aspectul material este important pentru copii, sprijinul emoțional este în egală măsură crucial, dacă nu, chiar mai important. Sprijinul emoțional este baza respectului de sine a copilului, a încrederii pe care și-o construiește și a capacității de a forma relații sănătoase. Copiii care primesc sprijin emoțional consistent de la părinți au mai multe șanse să prospere în toate aspectele vieții. Elementele materiale ar trebui echilibrate cu o conexiune emoțională puternică, asigurându-ne că cei mici se simt iubiți, înțeleși și apreciați”, spune un psiholog școlar.
Lasă un răspuns