Cine este noul rector al UAD?

Posted by

Cine este noul rector al UAD? Alegerile pentru funcția de rector al Universității de Artă și Design din Cluj-Napoca l-au desemnat pe profesorul Florin Ştefan, joi, în această funcție.

Cine este noul rector al UAD?
Cine este noul rector al UAD?

Spre deosebire de alegerile la UMF Cluj sau UBB Cluj, la UAD alegerile s-au desfășurat între doi contracandidați. Actualul rector în funcție Eugen Savinescu, cel care câştigase cursa pentru rectorat în 2022, după pensionarea lui Radu Moraru, și Florin Ștefan, câștigătorul alegerilor.

Cine este Florin Ștefan

Florin Ștefan este profesor universitar doctor în cadrul Departamentului Pictură al Facultății de Arte Plastice din cadrul Universității de Artă și Design din Cluj-Napoca. Acesta a studiat Master (DESS) la Université Paris III Sorbonne Nouvelle, Relations Interculturelles, Politiques Culturelles Internationales et Gestion des Arts (2000-2001). A fost rezident al statului elvețian la Museo Vela din Ligornetto, prin programul guvernamental ArtEst (1995). A înființat Fundația Culturală Intact (2000) şi în 2011 a lansat și coordonat la Fabrica de Pensule proiectul-pilot al fundației, SPAȚIU INTACT și spațiul de rezidențe Atelier Intact, pentru promovarea tinerilor artiști români.

Noul rector al UAD a organizat, produs şi curatoriat expoziții și conferințe cu invitați internaţionali de prestigiu: Ami Barak, Frank Demaegd, Klaus Obermeyer, Luc Tuymans, Michael Borremans, Matthias Weischer, Adel Abdessemed, Eric Baudelaire, Hito Steyerl, ORLAN, Alfredo Pirri și alții.

În 2017 a cofondat Centrul de Interes, şi este președinte și director executiv al Federației Centrul de Interes. A fost curatorul pentru România al bienalei Jeune Création Européenne, Montrouge – Paris (2017, 2019). Din 2016 este reprezentat de galeria Anne-Sarah Bénichou, Paris (expoziţii personale „FaceTime”, 2016 şi „This Is Not a Love Song”, 2018). Alte expoziții personale includ: ”La Boîte Rouge” – Iconoscope, Montpellier (2017), „Morpheus Bed”, Muzeul Barcsay, Art Capital, Budapesta (2019), „Icons for the End of the World”, Spațiu Intact, Centrul de Interes – (2021). A participat la festivaluri și bienale: Art Encounters, Timișoara (2017), FILAF / Festival international du livre d’art et du film, Perpignan (2021).

În anul 2023 a participat ca artist și a fost coorganizator al expoziției Perspectiva Cluj, la Fondazione Pastificio Cerere din Roma.

În anul 2021 a fost decorat cu titlul Chevalier de L’Ordre des Arts et des Lettres al Republicii Franceze.

Artistul a fost recenzat în ArtPress, ArtForum, Artension, Beaux-Arts magazine, Artribune, Espoarte, Revista Arta, Vogue și Haaretz.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *