Clujul fariseilor. Reportajul Recorder o paralelă nereușită între vechiul și noul Cluj. Eternii Metz sau Oprean nelipsiți de la laudă

Posted by

Un reportaj despre Cluj Napoca, făcut de celebrul site Recorder, care a dat câteva lovituri spectaculoase în ultimul an, cum ar fi corupția de la Apele Române, sau alte, prezintă orașul de pe Someș ca un succes. Și mai ales unul în domeniul IT-ist.

Aceleași fețe cu care ne-am tot obișnuit în ultimii ani și a căror povești de succes le știm ca pe poveștile lui Florin Piersic, Voicu Oprean, Daniel Metz sau Sergiu Biriș apar în reportajul cu pricina pentru a lăuda orașul și a sa industrie din domeniul IT. Același IT care a făcut ca prețurile la locuințe să explodeze, ca prețul vieții cotidiene să fie unul astronomic, sau altele și altele. Pentru cine nu știe, Clujul este primul oraș din România unde o pâine a ajuns să coste 10 lei. A se vedea oferta de produse Panemar, unde dacă intri, datorită prețurilor afișate ai impresia că te afli într-o bijuterie.

Am mai fi curioși dacă NTT Data sau Arobs, firme conduse de Metz și Oprean sunt implicați în acțiunile sociale din oraș și care ar fi ele. Am mai fi curioși dacă din profitul de milioane de euro sau din succesul transmis peste tot și cu orice ocazia, și-au găsit câteva resurse financiare pentru a ajuta cele două sau trei restaurante din Cluj Napoca, Casa Vikingior sau Sinaia să ofere și mai multe mese calde săracilor.

Pata Rât lipsește din peisaj. De fapt nici nu există

În reportaj nu se vorbește nimic despre Mănăștur sau despre colonia de de țigani de la Pata Rât, cu mizeria epocală de acolo. Despre cartierul satelit Florești sau despre multe altele nu se vorbește deloc. Culmea, Emil Boc nu a apărut în reportaj, deși comparația dintre Clujului lui Funar și Clujul lui Boc este în permanență afișată.

În drumul lor spre casă, sutele de IT-iști de succes care s-au mutat în Dezmir, o mică localitate de lângă Cluj Napoca trebuie să trează prin colonia de țigani (film mai jos) de pe strada Cantonului.

 

IT-istii de succes

În schimb, se face apologia unei industrii care deși ar vrea să plătească salarii de 4.000 de euro, nu mai găsește oameni. Și aici ni se pare foarte ciudată afirmația, mai ales că foarte mulți dintre IT-iștii tineri ne scriu la redacție că primesc salariul minim pe economie iar atunci când vine vorba despre majorări salariale, creșterile oferite sunt simbolice.

De altfel, mulți dintre IT-istii lui Metz sau Voicu nu au salarii mai mari de 3.000 de lei.

În reportaj nu se vorbește deloc despre mafia imobiiară care a acaparat Clujului ca un cancer care se metastazează încet.

Nici despre noua lozincă a primarului Boc, ”Tot o casă și un bloc”, care se aplică cu succes în orașul de pe Someș nu se vorbește deloc în reportajul celor de la Recordert.

O surpriză plăcută

Există și o parte plăcută în reportajul celor de la Recorder. În film apare Ligiu Uiorean, un tânăr antreprenor din Cluj Napoca care deține o firmă care lucrează pentru cele mai mari aeroporturi din lume, precum cel de la Londra sau Dubai. Ligiu Uiorean este fondator și director AirportLabs.

Firma lui are o cifră de afaceri de trei milioane de euro pe an, dar Ligiu Uiorean spune că trăiește foarte bine.

”Aș fi ipocrit să spun că trăiesc rău din chestia asta. Nu? Trăiesc bine, da? Dar …o să ne muște. Nu știu dacă o să ne multe peste trei luni, peste șase luni sau peste șase ani. Nu există gîndire pe termen lung și lipsa atsa de gîndire este problematică”, a spus Ligiu Uiorean.

 

 

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *