,

Cum a reușit să învingă pandemia Universitatea de Medicină din Cluj Napoca. Cazurile de infectări sunt aproape inexistente iar școala se face față în față

Posted by

Modelul adopat de Univesitatea de Medicină și Farmacie din Cluj Napoca este unul care trebuie urmat de toată România.

La Universitatea de Medicină și Farmacie ”Iuliu Hațieganu” din Cluj Napoca învață peste 7.500 de studenți, dar numărul cazurilor de infectări nu depășește 40.

Rectorul UMF Cluj Napoca, profesorul doctor Anca Buzoianu spune că a luat măsuri speciale în ceea ce privește vaccinarea și anumite norme care trebuie urmate de toată lumea, încă de la începutul pandemiei, scrie evz.ro.

Asta a dus în prezent la un număr de infectări foarte mic, ceea ce permite cursurile cu prezența fizică. De asemenea, stagiile și lucrările practice se derulează, cu prezența fizică, în spitalele din Cluj Napoca sau în laboratoarele universității.

La UMF Cluj, în ultimele două luni au fost doar două cuvinte pe ordinea de zi, vaccinarea și testarea masivă. În prezent, 91 la sută dintre studenți și cadrele didactice sunt vaccinate cu schema completă, anti Covid 19. Restul, sunt testați tot la două zile. Acolo unde apare un caz pozitiv, acesta este imediat izolat pentru 14 zile, iar activitatea poate să funcționeze normal.

”Nu am forțat pe nimeni. Doar i-am îndrumat”

Niciunul dintre studenții de la UMF Cluj nu pot spune că au fost forțați să se vaccineze. La început, procentul celor vaccinați a fost unul mai redus. Ulterior, procentul a crescut după ce studenții, angajații și cadrele didactice au început să priceapă ce e cu vaccinul.

”Nu am obligat pe nimeni să se vaccineze. Am discutat cu studenții, i-am îndrumat și am chemat experții în boli infecțioase să le explice cum stă treaba cu virusul și cu vaccinul”, a spus rectorul Anca Buzoianu (foto jos), pentru evz.ro.

La UMF Cluj a fost creat chiar și un centru de testare, care acum oferă serviciile și pentru locuitorii orașului dar și pentru cadrele sanitare. Acest centru de testare a fost făcut la începutul pandemiei. Aici, probele recoltate la fiecare două zile de la studenții sau profesorii care au indicație de a nu se vaccina, sunt analizate și rezultate sunt date după câteva ore. În acest mod, persoanele infectate sunt rapid izolate, pentru a nu mai intra în contacta cu cele sănătoase.

În fiecare sală de curs sau atelier, au fost luate măsuri speciale de combatare a extinderii pandemiei. Astfel, acum sălile de clasă au chiar șu aparate cu ultraviolete, folosite în sălile de operații pentru uciderea virusurilor sau bacteriilor.

”Am încercat să respectăm normalitatea, lucru care nu ar fi fost posibil în procent așa de mare fără vaccin și fără respectarea cu strictețe a normelor sanitare. Am avut în vedere tot timpul trei elemente: vaccinare, testare masivă și mpsurile de prevenire impuse de epidemiologi”, a mai spus Anca Buzoianu.

Există și sancțiuni

La UMF Cluj, toate normele sanitare au fost scrise într-un manual care conține 39 de pagini, acestea fiind respectate de toată lumea.

Toți sunt informați că dacă încalcă regulile sanitare pot primi sancțiuni, amenzi sau alte forme de avertismente, care sunt trecute la dosarele celor în cauză.

”Altfel nu poți să învingi epidemia fără disciplină. Trebuie să vă gândiți că studenții noștri merg zilnic în toate spitalele din Cluj Napoca. UMF Cluj are 60 de sedii unde studenții își desfășoară activitatea. În toate aceste locuri, studenții se pot infecta dar dacă respectă normele impuse de noi, riscul e mai mic, iar infectarea nu se întâmplă”, a mai spus Anca Buzoianu.

 

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *