Prezent zilele trecute în cadrul unei emisiuni de televiziune. Călin Georgescu a spus că marile magazine din România nu plătesc impozite la Statul Român. De ce vorbește Georgescu vorbește doar prostii.

Declarația este complet falsă. Toate societățile comerciale care administrează marile magazine plătesc impozite pe două părți la bugetele de stat. Primul impozit achitat este cel de 16 la sută pe profit. A doua mare categorie de impozite sunt pentru zecile de mii de angajați. În acest caz, companiile varsă la Bugetul de Asigurări Sociale și la cel Medical, sume imense de bani.
Mai trebuie spunem că doar la societățile studiate de noi, în anul fiscal 2023 au lucrat 69.277 angajați. confirmă toate aceste cifre de mai sus, la rubrica informații fiscale și bilanțuri.
Ar trebui impozitul aplicat ope cifra de afaceri
Analiza efectuată de Foaia Transilvană demonstrează că toate marile firme, cu excepția uneia, cea care administrează Profi România, au raportat pentru anul fiscal cifre de afaceri imense și profituri pe măsură.
Codul Fiscal impune un procent de 16 la sută pe profit, sumele de bani astfel obținute fiind trimise direct la bugetul de stat.
Problema care se pune, și pe care Georgescu o ocolește, nu se știe din ce motive, este ca impozitarea să se facă pe ciufra de afaceri.
Dacă acest impozit ar fi de unu la sută, companiile ar plăti impozite mult mai mari. Dar nici așa, susțin specialiștii, Statul Român nu ar încasa mai mulți bani, dacă problema nu ar fi atent monitorizată.
De exemplu Lidl România. Compania a avut în anul fiscal 2023, o cifră de afaceri de 21.7 miliarde lei. Dacă impozitul de unu la sută ar fi aplicat la cifra de afaceri, Lidl România ar fi avut de plătit 217 milioane de lei. Doar că, această metodă de calcul ar aduce mai puțini bani. Impozitul încasat de la Lidl România, pe actuala formă de calcul, a adus mai mulți bani la buget, și anume 223 milioane lei.
De cealaltă parte, cifra de afaceri raportată de toate cele șapte companii analizate a fost de 89.67 miliarde de lei. Dacă impozitul de 1 la sută ar fi fost aplicat la fiecare, suma de bani încasată la bugetul de stat ar fi fost 896 milioane de lei, față de 522.2 milioane lei, cât s-a încasat în anul 2023.
”Aici este întreaga discuție. Georgescu vorbește doar prostii. Se vede că nu are treabă cu economia. Chestiunea e simplă. România ar trebui să impoziteze multinaționalele la 1 la sută din cifra de afaceri. Dragnea a vrut asta, dar a fost rapid trimis la culcare”, spune un profesor universitar din Cluj.
Lasă un răspuns