,

Deliciosul vargabeles. Istoria celui mai bun desert care a fost făcut prima oară la Cluj

Posted by

Unul dintre cele mai apetisante deserturi servite în doar câteva locuri din Cluj Napoca, este cunoscutul Vargabeles.

Deliciosul Vagarbeles a fost facut prima oară la CLuj
Deliciosul Vagarbeles a fost facut prima oară la CLuj

Făcut cu paste, stafide și brânză de vacă, desertul este foarte bun dacă este făcut de un bucătar cu experiență. Spunem cu experiență deoarece acest apetisant desert nu poate fi făcut de oricine, și asta pentru că este foarte pretențios la textură. Dacă iasă prea sec nu este bun, iar dacă devine prea ”cremos”, de asemenea gustul nu este unul plăcut.

De exemplu, în prezent, un foarte bun Vargabeles se poate mânca la Vărzăria de pe strada Eroilor, din centrul Clujului.

Istoria Vargabeles-ului

Puțină lume știe faptul că acest desert apetisant a fost făcut pentru prima oară la Cluj Napoca.

Potrivit lui Csaba Minier, succesul desertului Vargabeles a devenit legendar de-a lungul anilor.

Povestea începe în Clujul anilor ’20, în restaurantul familiei Darvas, care a funcționat pe strada Dacia, devenit cunoscut grație preparatelor delicioase oferite de doamna Darvas.

”Vargabeles-ul ar fi fost atât de apreciat de clienţi încât se spune că vestea s-a răspândit rapid dincolo de hotare și veneau comenzi tocmai de la Budapesta”, a scris Csaba Minier.

Cum se face un Vargabeles delicios

Pentru un desert apreciat de întreaga familie este nevoie de câteva ingrediente, și o foarte mare atenție.

un litru de lapte
350 g taietei lati sau alte paste (paste late de casa, tagliatelle, patratele dantelate)
trei oua
250 g zahar
½ păstaie de vanilie sau 2 zahar vanilat bourbon
100 g stafide
aluat de foietaj sau aluat de strudel
500 g branza de vaca
coaja de lamaie
un praf de sare

Mod de preparare:

Se pune la fiert laptele cu vanilia sau cu zahărul vanilat. Când fierbe, se adaugă taițeii și se fierb în proporție de 80%, adică să fie bine „al dente”. În principiu, după vreo 8-10 minute ar trebui ca laptele să fie absorbit de paste. Se ia de pe foc. Se separă ouăle și se pun deoparte gălbenușurile.

Se bat bine albușurile cu un praf de sare și zahărul până spuma se întărește de tot, se adaugă gălbenușurile și apoi la turație mică brânza, stafidele și coaja de lămâie. Cu o paletă se adaugă compoziția de brânză la pastele fierte în lapte (care nu se scurg și nici nu se clătesc).

Într-un vas termorezistent se pune blatul de foietaj, astfel încât să ajungă și pe marginile vasului. Din restul de foietaj se taie grilaje pentru a se pune deasupra. În cazul în care folosiți aluat pentru strudel, dedesubt se așează 3-4 foi și deasupra la fel. Foile se ung cu unt topit și se presară cu zahăr.

Se coace la 170-180°, timp de 30 de minute, respectiv până se rumenește aluatul.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *