O frescă de dimensiuni uriașe cu dictatorii Nicolae și Elena Ceaușescu a fost realizată pe peretele exterior al unei clădiri din Cluj Napoca. Frescă de dimensiuni uriașe cu Ceaușescu și soția lui Elena, la Cluj.

Imaginea sare în ochi imediat celor care trec prin zonă. Nicolae Ceaușeascu este portretizat tânăr, dar oamenii care au trăit înainte de 1989, îl recunosc imediat. Soția lui Elena a fost ”schițată”, pe baza unor imagini de la vârsta adultă.
”A luat-o lumea razna complet. Niște tineri, cred că erau de la Academia de Artă, care este foarte aproape, au realizat totul. Chiar le-am spus că rău am ajuns ca nație dacă le facem portrete celor doi dictatori în locuri publice, și la așa dimensiuni. Din păcate, noua generație, născută după 1989, nu mai are cu ce să compare. Ei nu au trăit vremurile de tristă amintire și le place să creadă că și atunci a fost bine”, ne-a spus doamna Maria Ilea, o fostă profesoară de limba română care locuiește în blocurile din zonă.
Cultul lui Ceaușescu interzis prin lege
Din 2015, Parlamentul a votat Legea 217, care interzice cultul persoanelor condamnate pentru genocid. Cum Nicolae Ceaușescu și soția lui Elena au fost condamnați îm decembrie 1989, tocmai pentru această infracțiune, fiind și executați ulterior, cultul celor doi este interzis.
Legea interzice ”organizaţiile, simbolurilor şi faptelor cu caracter fascist, legionar, rasist sau xenofob şi a promovării cultului persoanelor vinovate de săvârşirea unor infracţiuni de genocid contra umanităţii şi de crime de război”.
De asemenea, Legea 217 este foarte clară la acest capitol.
”Prin persoană vinovată de săvârşirea unor infracţiuni de genocid contra umanităţii şi de crime de război se înţelege orice persoană condamnată definitiv de către o instanţă judecătorească română ori străină sau prin orice hotărâre recunoscută în România, potrivit legii, pentru una sau mai multe infracţiuni de genocid contra umanităţii şi de crime de război, precum şi persoana din conducerea unei organizaţii al cărei caracter criminal a fost constatat prin hotărârea unei instanţe penale internaţionale”, se arată în lege.
Lasă un răspuns