
Mai mulți factori externi au făcut ca prețul la motorină și benzină să crească în ultima vreme.
Specialiștii atrag atenția că prețul pentru un litru de motorină va ajunge la opt lei. De la începtul acestui an prețul la combustibili a crescut constant. Așa se face că prețul pentru un litri de benzină a ajuns la șapte lei.
Problemele sunt legate de importurile de motorină din Statele Unite ale Americii.
În ultimii ani, aproximativ 40% din motorina importată de Uniunea Europeană a provenit din Rusia.
Această pondere nu a scăzut după invazia Rusiei în Ucraina. Pe parcursul anului 2022, UE a importat în fiecare lună aproximativ 2 milioane de tone de motorină din Rusia, adică o jumătate de milion de barili pe zi.
Embargou total pe motorina rusească
Cu toate acestea, la 5 februarie, UE a început să aplice un embargo asupra produselor petroliere rusești – în principal motorină – alăturându-se Statelor Unite, Regatului Unit, Australiei și Canadei, care au aplicat deja interdicții anul trecut.
Embargoul impus de UE asupra produselor petroliere rusești completează un embargo asupra transporturilor de țiței rusesc, introdus la 5 decembrie. Importurile UE de păcură grea și de nafta din Rusia au fost deja în mare parte eliminate treptat (figura 1, primul panou).
Importurile de motorină, importante din punct de vedere economic pentru utilizarea sa în transporturi, reprezintă aproximativ 20% din aprovizionarea UE.
Prin urmare, UE va trebui să înlocuiască importurile rusești, care reprezintă aproximativ 8% din oferta lunară totală, fie prin reducerea cererii, fie prin creșterea importurilor din alte părți.
Scăderea activității de rafinare din SUA și întreruperile din comerțul mondial au redus aprovizionarea cu motorină. În acest mod s-au redus exporturile de motorină americană către Europa, care au atins un nivel istoric.
Dificultățile în asigurarea motorinei americane complică o criză de aprovizionare existentă în Europa. Aceastpă zonă se baza anterior pe exporturile de combustibil din Rusia.
Prețul motorinei americane au urcat pentru scurt timp la un maxim al celor patru luni, de peste 48 de dolari pe baril, în această lună, limitând oportunitățile de arbitraj pentru a expedia combustibilul în Europa.
Lasă un răspuns