Epidemia de coronavirus face ca în acest an, obiceiul de a împărții mărțișoare în școli și grădinițe, să fie interzis. Măsura a fost adoptată prin ordin al miniştrilor Educației și Sănătății. Elevii nu vor putea împărți mărțișoare și flori și asta din cauza pandemiei de coronavirus care afectează și această tradiție de care s-au bucurat generații întregi de copii și dascăli.
„Trebuie să avem în vedere că anul ăsta pe locul întâi să fie siguranţa noastră, a tuturor. Nu putem să ne imaginăm că vom impune reguli de genul ofer un mărţişor cu mănuşa chirurgicală în mâna sau dezinfectează-l înainte”, a declarat secretarul de stat în Ministerul Educației, Sorin Ion.
La mai multe școli din Cluj Napoca s-a trimis deja o circulară prin care profesorii sunt instruiți să nu primească mărțișoare. Elevii sunt sfătuiți de către profesori să își ofere între ei mărțișoare virtuale.
Interdicția oferirii florilor și mărțițoarelor de 1 și 8 martie, lovește puternic în comercianți. Mare parte a comerțului cu flori și mărțișoare, în această perioadă, se baza pe copii și părinții lor. Acum, aceștia sunt nevoiți să-și reducă afacerile sau chiar să le închidă.
Din cauza ordinului comun al celor două ministere, meşteşugarii şi florăresele se tem că vânzările lor vor avea de suferit. Mărțișoarele și florile interzise în școli.
Mitul mărțișorului
Povestea mărțișorului dateză de la 681
La fiecare început de primăvară, românii dăruiesc mărțișoare, femeilor din viața lor, colegelor de muncă sau la școală. Puțină lume știe că legenda mărțișorului este una trisă și deatează de aproape 1.300 de ani.
„Legenda Mărțișorului este foarte veche, datând pentru Bulgari din perioada primului han. Pe când sora sa și fratele său se aflau în prizonierat, hanul le-a trimis un șoim care avea legat un fir de ață albă pentru a-i înștiința că îi va ajuta să evadeze. Cei doi au reușit să fugă, însă în apropiere de malul Dunării, el a fost ucis de urmăritori și ea atunci a dat drumul șoimului care avea legat de picior firul de ață albă înroșit de sângele fratelui său, pentru a-i da de veste hanului despre moartea fratelui. La aflarea veștii, de durere, hanul a poruncit ostașilor să poarte un fir de lână albă și unul de lână roșie pentru a-i feri de necazuri, eveniment care ar fi avut loc la 1 Martie 681”.
Lasă un răspuns