Mesajul de bun simț al unui tânăr IT-ist din Cluj pentru „suveraniști”. „De ce nu vă implicați mai mult în dezvoltarea societății românești pe care o criticați cu atâta pasiune?”

Posted by

Mesajul de bun simț al unui tânăr IT-ist din Cluj pentru „suveraniști”. Vlad Voicu, un tânăr absolvent al Facultății de Teatru și Televiziune din cadrul Universității Babeș-Bolyai, a făcut o analiză asupra alegerilor prezidențiale.

Mesajul de bun simț al unui tânăr IT-ist din Cluj
Mesajul de bun simț al unui tânăr IT-ist din Cluj

Voicu este de părere că prăpastia dintre suveraniști și pro-europeni a rămas la fel de mare. Acesta lucrează în IT într-o corporație internațională și a fost votant al lui Nicușor Dan. El se întreabă, retoric, de ce suveraniștii nu se implică mai mult în dezvoltarea societății românești pe care o critică cu atâta pasiune. 

Redăm integral opinia lui Vlad Voicu, publicată pe profilul său de Facebook:

„Alegerile au trecut, dar prăpastia dintre „suveraniști” și „pro-europeni” a rămas la fel de mare — poate chiar mai mare. Am citit foarte multe comentarii și postări în ultimele zile și am simțit nevoia să-mi clarific câteva lucruri.

Fiind unul dintre „soroșiștii” corporatiști care a votat cu Nicușor Dan, am o întrebare pentru cealaltă parte a electoratului, cea „suveranistă”. Am văzut oameni plângând pe TikTok, oameni care și-au rupt buletinele și pașapoartele, care ne-au înjurat pe noi, votanții lui Nicușor. Ne-au dorit boli grele și suferință, nouă și familiilor noastre. Ne-au făcut proști, idioți. Dar cel mai mizerabil lucru, în opinia mea, a fost asocierea autismului cu ceva negativ — și spun asta din postura unui bărbat căsătorit cu un psiholog specializat în lucrul cu persoane cu autism.

Schimbarea porneste de la noi

Întrebarea mea este următoarea: de ce așteptați ca totul să vi se ofere pe tavă de către Simion, AUR, Georgescu sau celelalte entități care reprezintă curentul suveranist? Sunteți patrioți, oameni cu frică de Dumnezeu, care spun că respectă valorile și tradițiile acestui popor. Atunci de ce nu vă implicați mai mult în societate?

Există voluntariate, ONG-uri, nenumărate moduri prin care un cetățean poate contribui la binele comunității sale — sau chiar la nivel național. Nu suportați corupția? Implicați-vă! Semnalați cazurile de corupție din jurul vostru. Ieșiți în stradă atunci când în comunitatea voastră se întâmplă ceva nedrept: se demolează o clădire istorică, se închide o secție de spital, izbucnește un scandal într-o primărie sau consiliu județean. Asta înseamnă activism: participare activă în viața comunității.

Schimbarea pornește de la noi — fiecare dintre noi. Politicienii puși în funcții nu sunt altceva decât o oglindă a noastră ca popor: a minusurilor noastre, a indiferenței noastre.

Iar pentru cei care trăiesc în afara granițelor României: de ce nu încercați să vă implicați mai mult în societatea de unde ați plecat, pe care o criticați cu atâta pasiune? Avem YouTube, TikTok, Facebook. De ce nu încercați să ne transmiteți mesaje? Să ne spuneți povești din experiența voastră de afară, unde greșim, cum au reușit alții să implementeze proiecte de succes? Sunt atâtea moduri prin care diaspora ar putea contribui mai mult, ar putea aduce un plus de implicare și expertiză.

Din păcate, suntem obișnuiți să așteptăm totul de la politicieni — poate o moștenire a trecutului comunist. Să fii român, din păcate, înseamnă prea puțin pentru unii. De Ziua Națională, ne punem tricolorul în mână, ieșim în stradă și cântăm imnul… iar a doua zi revenim la același „miserupism” față de societatea românească.

Din fericire, avem mereu țapul ispășitor: politicienii — oglinda în care ne vedem chipul. Doar că alegem să ne prefacem că vedem altceva… și scuipăm în oglindă”, a scris Vlad Voicu.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *