,

O firmă cu un angajat a câștigat o licitație de 14.4 milioane de euro, organizată la Consiliul Județean Cluj.

Posted by

Fără o opoziție corectă și concretă din partea USR și PSD Cuj, la Consiliul Județean Cluj, afacerile merg ca pe bandă. Înainte. Una dintre acestea a avut loc chiar în 2024. O firmă cu un singur angajat a câștigat un contract de peste 72,3 milioane lei.

Statia de dezintegrare moleculara
O firmă cu un angajat a câștigat o licitație de 14.4 milioane de euro,. Statia de dezintegrare moleculara

În cursul acestui an, mai exact în data de 6 mai 2024, la CJ Cluj a avut loc o licitație, ciudată, dacă nu chiar suspectă. Dar acest lucru îl pot spune doar procurorii DNA Cluj. Și cum procurorii DNA Cluj sunt mai mult invizibili, suntem aproape siguri că nu vom afla niciodată nimic. Cu excepția acestei investigații de presă.

Licitația cu pricina a fost pentru ”Proiectarea și execuția Instalației de tratare prin dezintegrare moleculară pentru valorificarea energetică a deșeurilor municipale din județul Cluj”.

La această licitație, arată evidența oficială, s-a prezentat o singură firmă. Și anume Waste Powertech SRL, din Mureș.

Suma pusă la bătaie a fost de 60, 4 milioane de lei, fără TVA. Dovada mai jos.

WASTE câștigă liitația
WASTE câștigă liitația

O firmă cu un singur angajat

Potrivit SICAP, licitația a fost adjucecată de Waste Powertech SRL. Surpriza mare apare în momentul în studiem această societatea comercială pe site-ul Ministerului de Finanțe.

Baza de date, publică, arată că societatea în cauză a avut pe tot parcursul anului 2023, un singur angajat. Dovada mai jos.

Waste a avut un singur angajat
Waste a avut un singur angajat

De asemenea, cifra de afaceri a acestei firme a fost una infimă. Pe tot parcursul anului 2023, Waste Powertech a avut o cifră de afaceri de 1.3 milioane de lei, și un profit de aproximativ 40.000 de euro. Dovada mai jos.

 

Mai trebuie spus că societatea este reprezentată în actele oficiale de la Registrul Comerțului de o anume Szakacs Julianna.

Această doamnă este șef de lucrări la Universitatea de Medicină și Farmacie din Târgu Mureș. Aici, are ca arie de interes, potrivit CV-ului personal, ”Studierea unor parametrii fizico-chimici în diferite patologii folosind diferite metode de dozare si de identificare în laborator”.

CJ Cluj vrea instalație de ”dezintegrare moleculară”

Pe 8 mai 2024, la două zile după data licitației, președintele Consiliului Județean Cluj, Alin Tișe, prezenta investiția.

”A fost semnat contractul de achiziție a primei instalații de tratare, prin dezintegrare moleculară, a deșeurilor municipale de pe teritoriul județului Cluj”, se anunță într-un comunicat oficial al CJ Cluj.

”Este un obiectiv îndrăzneț pe care îl putem bifa acum mult mai ușor, cu atât mai mult cu cât soluția tehnică propusă este una ecologică, ce va genera energie verde, valorificabilă economic. De altfel, din estimările noastre, energia produsă într-un an acoperă consumul Consiliului Județean, al stadionului Cluj Arena și al celorlalte instituții subordonate”, declara Tișe.

Se va produce energie electrică. Când???

Potrivit caietului de sarcini, stația de dezintegrare moleculară ”va putea valorifica energetic o cantitate de cca. 25.000 tone deșeuri reziduale/an”.

Procesul tehnic este unul relativ simplu. Deșeurile sunt mărunțite, iar mai apoi sunt introduse în reactorul stației. Această etapă are rolul de descompunere chimică (dezintegrare moleculară). Gazele astfel rezultate sunt trecute printr-un sistem complex de curățare, răcire, filtrare și stocare în rezervor sub presiune. Din acest rezervor, gazele
se introdc în motorul generatorului de curent, energie care se va livra în sistemul energetic național.

”Concret, dintr-o cantitate de 1 tonă de deșeuri mărunțite și uscate se pot obține cca. 400 m³ gaze, cantitatea exactă depinzând de capacitatea calorică a deșeurilor. Din gazele astfel obținute, și care au o capacitate calorică similară cu cea din gazul metan, se pot genera cca. 1,1-1,15 MW/h curent electric, din care până în 10% se va folosi pentru funcționarea instalației. Astfel, prin generarea gazului rezultat pe parcursul unui an, Consiliul Județean își propune să producă aproximativ 18.240,00 MWh”, se mai arată în comunicatul CJ Cluj.

7 răspunsuri

  1. Avatar Andrei
    Andrei
    1. Avatar Foaia Transilvana
      1. Avatar Ionut
        Ionut
  2. Avatar Ionut
    Ionut
  3. Avatar Nicolas
    Nicolas
  4. Avatar Gabriel
    Gabriel
  5. Avatar Ytrtu
    Ytrtu

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *