Parcul Feroviarilor – criticat de activiștii civici, lăudat de Ordinul Arhitecților din România. Acest parc s-a realizat prin concurs internațional de soluții a fost dat de Ordinul Arhitecților din România drept exemplu de bună practică.

Proiectul, lansat în 2018 de municipalitate, a fost finalizat anul acesta.
Exemplu de bune practici
Proiectul de revitalizare a Parcului Feroviarilor este un exemplu de bună practică în atribuire și implementare prin competiții de arhitectură, arată Ordinul Arhitecților din România (OAR).
„La începutul verii s-au finalizat lucrările de amenajare a Parcului Feroviarilor din municipiul Cluj-Napoca, prin implementarea soluției declarate câștigătoare în urma Concursului internațional de soluții organizat de către Primăria Municipiului Cluj-Napoca în parteneriat cu Ordinul Arhitecților din România în anul 2018”, transmite OAR.
„Competițiile nu frânează dezvoltarea locală”
Aceste tipuri de proiecte precum revitalizarea Parcului Feroviarilor demonstrează că astfel de metode nu frânează dezvoltarea locală, ci contribuie la crearea unui mediu urban prosper și sigur.
„Competiţiile de arhitectură îşi demonstrează importanţa prin creşterea calităţii mediului construit, lucru imposibil fără proiectare de calitate, oferire de instrumente adecvate noilor necesităţi din societate, economisire de timp şi resurse în implementare. Toate acestea se obţin prin discuţii iniţiale şi analize detaliate ale nevoilor autorităţilor contractante.
Prin exemplele de bună practică de acest tip dorim să aratăm că atribuirea proiectelor de investiţii se poate face prin competiţii de arhitectură care nu frânează sau întârzie dezvoltarea locală, ci devin generatoare de prosperitate, siguranţă şi calitate a vieţii în oraşele noastre”, mai arată Ordinul Arhitecților din România.
Patru obiective, urmărite prin lucrări
Lucrările de reamenajare a parcului au urmărit patru obiective majore:
- reabilitarea propriu-zisă a parcului;
- reabilitarea străzii Parcul Feroviarilor;
- amenajarea malurilor râului Someș în dreptul parcului;
- construirea a două pasarele pietonale peste râul Someș.
Proiectul a fost coordonat de arhitecții Vlad Sebastian Rusu, Octav Silviu Olănescu, Anamaria Olănescu și Anda Gheorghe, alături de o echipă de specialiști în diverse domenii. Echipa de proiect a inclus contribuții din partea specialiștilor în peisagistică, structuri de rezistență, hidrotehnică și topografie. Executantul lucrărilor a fost Nord Conforest SA Cluj-Napoca și Eco Garden Construct SRL Cluj-Napoca.
Noua amenajare a Parcului Feroviarilor este deschisă publicului, oferind locuitorilor un spațiu modern și funcțional.
Lasă un răspuns