Povestea frumosului Parc Sportiv „Iuliu Hațieganu” este una extrem de fascinantă și cu o bogată încărcătură istorică. Mulți dintre clujeni consideră că este cel mai frumos spațiu de agrement al Clujului și petrecere a timpului liber.

Parcul a fost aranjat în anii 1930 la initiativa profesorului Hațieganu, în amintirea fiului său decedat la doar 8 ani („omagiul cel mai mare adus copiilor noştri dispăruţi este de a face pentru copiii altora tot ceea ce am fi făcut pentru al nostru”).
S-a realizat pe baza proiectelor fostului inginer șef al orașului, Kovács Gyula, îndepărtat din funcție în 1919) și ale arhitectului Moll Elemér, proiectantul clădirilor).
Premiat cu bronz la Jocurile Olimpice din 1936
În 1936, la concursul de arhitectură sportivă organizat în cadrul Jocurilor Olimpice de la Berlin, proiectul a fost medaliat cu bronz.
Doctorul Haţieganu considera că e de preferat ca nu 22 de oameni să joace şi 22.000 să fie spectatori, ci 22.000 să facă sport şi 22 să asiste.
„Am reuşit să construiesc cel mai frumos şi mai armonios parc sportiv din sud-estul Europei” – a marturisit unui prieten apropiat.
Regele Carol al II-lea a fost la inaugurare
Parcul a purtat pe rând numele regilor Carol al II-lea și Mihai, al lui Horthy în perioada 1940-1944, iar mai apoi cel al lui Victor Babes, în timpul comunismului.
Bucata de beton cu imprintul pantofului lui Carol al II-lea, realizată la data inaugurării) a fost distrusă în anii 1950.
În 1982, biserica din lemn a ars, iar nici până în ziua de azi nu se cunoaște motivul incendiului.
Parcul a primit numele profesorului Iuliu Hațieganu după 1989.
Imagini fascinante de arhivă din perioada interbelică




Lasă un răspuns