Povestea Spitalului de Copii din Cluj. A trecut de la sanatoriu și hotel la spital

Posted by

Povestea Spitalului de Copii din Cluj. Unitatea medicală de pe strada Moților are o istorie fascinantă.

Povestea Spitalului de Copii din Cluj
Povestea Spitalului de Copii din Cluj

A trecut de la sanatoriu și hotel la spital de copii transformat în plin război și și-a păstrat activitatea și în ziua de azi.

Spitalul de copii din Cluj-Napoca a fost în trecut un sanatoriu cu baie de aburi. Istoria imobilului de pe Moţilor a început odată cu sanatoriul „Park”, deschis pe actuala stradă Cardinal Iuliu Hossu în 1923 sub conducerea directorului dr. Mátyás Mátyás şi cu Sárdi Elemér ca şi medic principal.

Spital de renume în perioada interbelică

Unitatea sanitară a fost unul dintre spitalele de renume din perioada interbelică unde s-au tratat mulţi dintre ardelenii cu stare.

Pe terenul unde s-a ridicat sanatoriul, la ieşirea pe calea Mănăştur s-a construit un nou corp de clădire. Aici s-a deschis în 1928 şi o baie cu aburi apreciată de clujeni.

Din 1940, sanatoriul a dat în chirie clădirea doamnei Bajkó Gyuláné care a deschis aici hotelul „Hargita”. Acest hotel a funcţionat până în mai 1943 când clădirea a fost cumpărată de statul maghiar pentru a fi transformată în spital de copii.

Spitalul a fost inaugurat un an mai târziu, în mai 1944. A fost echipat modern, în ciuda dificultăţilor cauzate de război.

Sanatoriul Park in 1930, pe Cardinal Iuliu Hossu
Sanatoriul Park in 1930, pe Cardinal Iuliu Hossu

După război şi-a păstrat destinaţia, fiind extinsă cu restul clădirilor sanatoriului „Park”, care a functionat până la marea naţionalizare. Mátyás Mátyás a devenit profesor de medicină la Târgu Mureş, dar, conform ultimei dorinţe, a fost înmormântat la Cluj în 1956.

Cât despre Sárdi Elemér, acesta a avut, din păcate o criză nervoasă chiar în timpul unei operaţii in 1947, iar pacienta a fost salvată chiar de doctorul Mátyás. Medicul și-a terminat zilele la clinica de neurologie în 1952. Este înmormântat în cimitirul Hajongard / Házsongárd.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *