Primăria Cluj iubește legionarii? Administrația locală refuză să schimbe numele unei străzi care poartă numele unui legionar. Un clujean revoltat a inițiat un dialog și a pus în discuție un subiect controversat. De 8 ani municipalitatea face slalom între filolegionarismul din instituție și lege.

În municipiul Cluj-Napoca există o stradă denumită Radu Gyr, după numele unui cunoscut regional și criminal de război. Numele străzii a fost atribuit în februarie 2008, prin HCL, la finalul primului mandat al lui Emil Boc. Primăria Cluj-Napoca ignoră cu bună știință legea de a acorda străzilor numee persoanelor vinovate de crime de război sau genocid.
Boc a aprobat numele străzii în 2008
„La Cluj-Napoca există o stradă Radu Gyr. Denumirea i-a fost atribuită prin HCL în februarie 2008, pe finalul primului mandat al lui Emil Boc la Primăria Clujului.
OUG 31/2002 prevede: (13.1) Se interzice acordarea numelor persoanelor vinovate de săvârșirea unor infracțiuni de genocid contra umanității și de crime de război unor străzi, bulevarde, scuaruri, piețe, parcuri sau altor locuri publice.
În 1945 este adoptat decretul-lege 312/1945 care vorbește despre pedepsirea criminalilor de război. Legea prevede trei categorii de infracțiuni: 1) purtarea războiului împotriva aliaților și URSS; 2) tratamentul aplicat populației civile în baza unei motivații rasiale sau politice; 3) infracțiuni din raza mai largă a ceea ce legea numește “propagandă fascisto-legionară”.
Pe baza acestei legi, în 1945, regimul comunist l-a încadrat pe Radu Gyr în procesul „lotului ziariștilor fasciști” și, condamnat la 12 ani de detenție.
La începutul anilor 2000 familia lui Radu Gyr a introdus un recurs la ÎCCJ împotriva deciziei, care însă nu a avut succes. Astfel, Radu Gyr are statutul de criminal de război confirmat în condiții de democrație postdecembristă”, a scris clujeanul pe Reddit Cluj.
Se cere schimbarea denumirii străzii
Acum, Institutul Elie Wiesel solicită schimbarea denumirii străzii. Ce șanse sunt ca solicitarea să treacă? Poi,
În 2017, Institutul Elie Wiesel a mai solicitat o dată schimbarea denumirii „străzii Radu Gyr” (p 31), dar în ședința Consiliului Local, primarul Boc a solicitat retragerea de pe ordinea de zi a punctului 31.
De asemenea, în 2022 USR a inițiat un alt demers pentru schimbarea denumirii străzii – tot fără succes.
„Administrațiile locale practic nu pot fi pedepsite pentru neaplicarea legii. Tot ce se poate face este inițierea unui proces în contencios administrativ cu „obligația de-a face”. E cazul unei străzi din Beiuș care purta numele Mareșalului Ion Antonescu și la care a fost nevoie de un asemenea proces care a durat vreo șapte ani”, a mai semnalat clujeanul.
Cine a fost legionarul Radu Gyr
Radu (Demetrescu) Gyr a devenit membru în Garda de Fier în 1935. A scris imnul organizaţiei, „Sfântă tinereţe legionară”, şi alte imnuri şi ode întru cinstirea Căpitanului şi a oamenilor săi “de nădejde”. În timpul Statului Național-Legionar (1940-1941), Radu Gyr a fost comandant legionar și director general al teatrelor. Sub conducerea sa actorii evrei au fost eliminați din toate teatrele, cu interdicția de a apare pe scenele teatrelor românești.
Lasă un răspuns