În județul Cluj există un politician care a câștigat alegerile locale, dar nu poate fi primar. Primarul care a câștigat alegerile, degeaba.
Este vorba despre primarul din Căpușu Mare, județul Cluj. Gheorghe Iancu a câștigat alegerile dar nu își poate prelua mandatul deoarece are interdicție de trei ani, începând cu 2024.

Pe numele lui Iancu, Înalta Curte de Casație și Justiție a emis o decizie care îi interzice să exercite funcția de primar. Astfel, prin decizia Decizia Î.C.C.J. nr. 3264/14.06.2023, Iancu a fost găsit vinovat pentru conflict de interese și nu mai poate exercita funcția de primar pentru trei ani, începând cu mandatul din 2024.
A candidat alături de fiu
Potrivit unor surse oficiale, Iancu s-a pregătit și pentru acest scenariu. El a candidat împotriva fiului său, Iancu Gelu Gheoghe.

În mandatul actual, Iancu Gheorghe de la PNL, era primar, iar fiul lui, Gelu, (foto jos) este viceprimar, ales pe listele PMP.

La alegerile de duminică 9 iunie, lucrurile s-au repetat. Iancu Gheorghe, a candidat de la PNL, și a câștigat mandatul de primar, pe care nu îl va putea exercita ca urmare a deciziei Înaltei Curți.
Fiul, Gelu Gheorghe, a candidat de la Forța Dreptei și a câștigat mandatul de consilier local.
Cum viceprimarul se alege din rândul consilierilor local, primarul Iancu ar face tot posibilul ca fiul său ajungă ”vice” și să conducă comuna în următorii patru ani.
”Mandatul de primar va fi invalidat. Atunci, se alege viceprimarul care va conduce în locu primarului. Guvernul are obligația să organizeze alegeri în 90 de zile. Dar acest lucru nu se va întâmpla. Și fiul Iancu Gelu Gheorghe va fi primar interimar până la noile alegeri”, ne-a declarat o sursă locală.
Ce a decis Înalta Curte de Casație și Justiție
Primarul Iancu din Căpușu Mare a fost găsit vinovat pentru conflict de interese.
”În perioada exercitării mandatului de primar, Consiliul Local al Comunei Căpușu Mare (reprezentat prin Iancu Gheorghe, în calitate de primar, denumit administrator) a încheiat cu fiul persoanei evaluate (în calitate de gestionar) un contract având ca obiect gestiunea fondului de pășunat situat în Agârbiciu, Căpușu Mare și Căpușu Mic, în suprafață de 123,56 ha, și două acte adiționale la contract”, se arată în decizia ANI.
Lasă un răspuns