O mică insectă la care nu ne gândim prea mult, și pentru care avem o repulsie instantă atunci când o găsim prin grădinile noastre, joacă un rol crucial în restabilirea ecosistemelor naturale. Micul gândac este unul dintre cei mai buni protectori ai solului, din câte soluții s-au imaginat vreodată. Sanitarii pământului.

Întoarceți o cărămidă sau o scândură care zace în curtea dvs. de mai mult timp, și dedesubt s-ar putea să găsiți o colonie de gândaci sanitari care se mișcă în voie. Cunoscute și sub numele de ”oniscide” sau păduchi de lemn, aceste creaturi de culoare gri pot fi găsite în multe medii întunecate și umede, hrănindu-se cu materii în descompunere.
De fapt, aceste creaturi nu sunt niște gândaci, așa cum am fi tentați să credem la primar impresie. Ele sunt crustacee și seamănă mai mult cu crabii și creveții, nu cu insectele și se caracterizează prin capacitatea lor de a se rostogoli atunci când se simt amenințate.
Intestinele acestor gângănii conțin o serie de microbi care le ajută să se hrănească cu materii organice moarte. Prin apariția unor colonii întregi de omiscide, într-o grădină matură, se poate garanta că materia vegetală moartă este descompusă în mod corespunzător și returnată unui sol sănătos.
Elimină metalele grele din sol
”Gândacii pilitori”, așa cum mai sunt cunoscuți, joacă un rol important în ciclul de viață sănătos al plantelor. Ele returnează materia organică în sol, astfel încât aceasta să poată fi digerată în continuare de ciuperci, protozoare și bacterii. Acest proces produce un aport natural de nitrați, fosfați și alte substanțe nutritive vitale de care plantele au nevoie pentru a prospera acum și în sezoanele viitoare.
O caracteristică unică a acestor crustacee este capacitatea lor de a elimina în siguranță metalele grele din sol. Din acest motiv, ele sunt importante pentru curățarea poluanților din sol, precum plumbul, cadmiul și arsenicul. În haldele de cărbune și de zgură, gângăniile sunt, de asemenea, utile.
Atunci când absorb metale grele precum plumbul și cadmiul, cristalizează acești ioni în intestinele lor. Toxinele metalelor grele devin depozite sferice în intestinul mijlociu, spun biologii. Cu această capacitate specială de curățare, ”gândacii – pilitori” supraviețuiesc în cele mai contaminate locuri unde majoritatea creaturilor nu pot.
Magia face ca aceste oniscide să restabilească un sol sănătos și poate preveni scurgerea ionilor metalici toxici în apele subterane. Acest lucru însemană cu acești gândaci protejează apa din fântâni de contaminare, stabilizând în același timp solurile.
Lasă un răspuns