,

Și eroii mor câteodată! Printre ultimii veterani de război, Moș Loghin a murit la 102 ania murit la 102 ani

Posted by

România mai are în prezent foarte puțini veterani de război autentici. Adică oameni care au luptat cu arma în mână pe frontul din est. Și eroii mor câteodată.

Inevitabil, timpul tace și trece. Iar odată cu el, și acei eroi adevărați care nu au ezitat să pună mână pe arma, atunci când țara le-a cerut-o.

Și eroii mor câteodată
Și eroii mor câteodată. Veteranul Ioan Loghin a murit la 102 ani

Printre ei și Ioan Loghin, din Alba, cunoscut de localnicii din satul lui drept ”Moș Loghin”. Veteranul a murit zilele trecute, la 102 ani. Mai avea șase săptămâni, și împlinea 103 ani. Avea corpul plin cu schije, din timpul celui de-al doilea război mondial.

Rănit în Crimeea

Moșu’ Loghin s-a născut la 1 mai 1921, la Fărău, într-o familie numeroasă, cu unsprezece copii.

Experiența sa de război poate fi oricând un scenariu de film. A fost încorporat în 1942, la Batalionul 5 Vânători de Munte „Avram Iancu” Abrud.

Pe front a fost dus în vara lui 1942. În urma unui atac al partizanilor ruși, a fost grav rănit la picioare, în Și eroii mor câteodată! Printre ultimii veterani de război, Moș Loghin a murit la 102 ani.

Picioarele ciuruite erau întoarse invers, în spate, cu tot cu bocanci. A stat într-o groapă inert până spre seară. De sete și având dureri insuportabile, simțea cum i se usucă trupul și că moare.

Armata aduna noaptea, în niște camioane, morții și, eventual, și răniții. Așa au dat de el, mai mult mort decât viu. A fost pus deasupra morților. În noaptea aceea, a fost operat într-un spital improvizat, fiind anesteziat cu morfină. Recuperarea a durat cinci luni, în spitale din Crimeea, Corabia și Caracal, în funcție de cum rușii se apropiau. A îndurat chinuri inimaginabile până s-a vindecat. Nu a crezut vreodată că va mai putea umbla.

S-a întors cu greu acasă

Acasă s-a întors cu greu, din cauza lipsei transporturilor, liniile de cale ferată fiind distruse de armata germană.

A ajuns în halta din Unirea, sus, urcat pe o locomotivă, nefiind vagoane disponibile, iar de acolo, pe jos, acasă la Fărău.

Ministerul Apărării Naționale a transmis un mesaj de condoleanțe, în memoria veteranului Ioan Loghin.

”Este o mare pierdere plecarea dintre noi a veteranului de război Ioan Loghin. Eroul Ioan Loghin va fi înmormântat cu onoruri militare, la cimitirul din Fărău, de către un pluton de militari, din cadrul Batalionului 136 Geniu ”Apulum”. Veșnică recunoștință veteranului de război Ioan Loghin și mulțumiri alese pentru lecția de viață oferită tuturor!”, se arată în mesaj.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *