Strângere de fonduri pentru cel mai urât monument al Clujului va avea loc în cadrul unui spectacol cu intrare liberă la Cluj, astăzi, 17 februarie, de la ora 17:00, la Casa de Cultură a Studenților.
Este vorba de Societatea Cultural-Patriotică Avram Iancu, care organizează eveniment caritabil „Avram Iancu, suflet românesc”, pentru strângerea de fonduri destinate finalizării grupului statuar din Piața Avram Iancu dedicat Crăișorului Munților.
Strângere de fonduri
Organizatorii au anunțat că scopul acestui spectacol este de a strânge bani pentru finalizarea statuii din piață.
Pe scena acestui spectacol sunt invitati Valeria și Traian Ilea, Iulia Bucur Roman, Florin Roșan, Monica Coroiu, Amsamblurile Dor Transilvan, Rapsodia Someșană și Mugur de Dor.

Majoritatea clujenilor consideră monumentul dedicat lui Avram Iancu din piața cu același nume ca fiind cea mai urâtă statuie din oraș. Acest monument a fost realizat la ordinul fostului primar Gheorghe Funar.
2024, anul Avram Iancu
În urma unei legi promulgate de președintele României în 14 iulie 2023, 2024 a fost decretat oficial drept „Anul Avram Iancu”, pentru a marca 200 de ani de la nașterea „Crăișorului Munților”.
Proiectul de lege pentru instituirea anului 2024 ca „Anul Avram Iancu” a fost aprobat de plenul Camerei Deputaţilor la 20 iunie 2023. Proiectul de lege a fost adoptat şi de Senat, Camera Deputaţilor fiind for decizional în acest caz.
Despre Avram Iancu
Avram Iancu a fost conducător al Revoluţiei române din Transilvania de la 1848-1849. Acesta s-a distins, odată cu începutul mişcării revoluţionare din primăvara anului 1848, printr-un spirit înfocat pentru libertate, dar, mai curând decât oricare dintre contemporanii săi, el şi-a aplecat ochii spre moţii din Munţii Apuseni, arată istoricul Silviu Dragomir (1888-1962) în lucrarea sa „Avram Iancu” (Editura Ştiinţifică, Bucureşti, 1965).
Avram Iancu s-a născut la Vidra de Sus, în 1824, potrivit volumului ”Dicţionar biografic de istorie a României” (Editura Meronia, 2008).
Născut într-o familie de moţi înstăriţi, Avram Iancu a urmat Liceul piariştilor din Cluj, unde a studiat ”umanităţile” (1841) şi filosofia (1842-1844), şi, mai târziu, Facultatea de Drept (1844-1846). După absolvire a devenit cancelist (practicant) la Tabla Regească (Instanţa Supremă) din Târgu-Mureş, promovând în 1848 examenul de avocat.
Lasă un răspuns