Ciprian Mihali este profesor universitar de filosofie la Universitatea „Babeş-Bolyai“ din Cluj-Napoca. El a vorbit deschis despre acuzația de plagiat a lucrării de doctorat a premierului României, Nicolae Ciucă.
„Plagiatul domnului Nicolae Ciucă nu este, din păcate o surpriză. El confirmă mai degrabă modul în care funcționează acordarea de titluri academice în instituțiile de învățământ superior care formează cadre ale aparatului de forță din România: o rețea foarte solidă de conducători de doctorate «ajută» – prin ritualuri foarte bine codificate: stabilirea de comisii, evaluări, rapoarte, susțineri – o elită militară, polițienească sau de intelligence să obțină titluri de doctor cu care să poată avansa în carieră pe calea cea mai rapidă și cu beneficii pecuniare și simbolice substanțiale“, susţine profesorul universitar.
A fost ambasadorul României în Senegal
Ciprian Mihali este doctor în filosofie al Universităţilor Babeş-Bolyai din Cluj-Napoca şi din Strasbourg. În perioada 2012-2016, a fost ambasador al României în Senegal, iar din 2016 până în 2020 a fost director pentru Europa de Vest al Agenţiei Universitare a Francofoniei.
Din septembrie 2020, s-a întors la catedră: predă filosofie contemporană la Universitatea Babeş-Bolyai.
„Suntem îndreptățiți să denunțăm maimuțăreala doctorală a domnului Ciucă. Armate de doctori au în spate armate de scriitori anonimi de doctorate. Pentru că disciplina tăcerii funcționează foarte bine în aceste instituții, nu vom ști niciodată dacă tezele de doctorat sunt scrise de cei care le semnează sau de alte persoane, plătite gras să facă asta. Dar ne putem imagina cu greu oameni de acțiune, aflați în misiuni, în posturi și funcții importante de stat petrecând ore în șir, zi după zi, în biblioteci, scotocind prin arhive și fonduri documentare după cărți și rapoarte greu accesibile, pentru a culege date, a le organiza, a lansa ipoteze, a le dezvolta, a le organiza stilistic și a le tehnoredacta“, crede Ciprian Mihali.
Rușine pentru Guvern și pentru Armata Română
Mihali mai crede că plagiatul lui Nicolae Ciucă este o rușine pentru Guvernul României, pentru Armata Română și, trebuie să o spunem, o rușine pentru lumea academică.
”Dacă domnia sa nu are probleme cu această rușine, negociindu-și cu propria conștiința capacitatea de a încălca onoarea militară, în schimb pentru Guvernul României și pentru Președinția țării este o lovitură teribilă dată proiectului „România educată”, mai susține universitarul clujean.
Proiectul lui Iohannis luat în râs
Ciprian Mihali vede o legătură între suspiciunile de plagiat la adresa mai multor miniştri şi proiectul „România Educată“.
„În numai câteva luni de la lansare, acest proiect a fost sabotat de doi miniștri liberali plagiatori, astfel încât părem tot mai îndreptățiți să ne întrebăm dacă nu cumva tocmai în asta constă «educarea» României. Armata Română iese și ea terfelită din această poveste, pentru că a promovat vreme de aproape două decenii un personaj important dispus la fraudă și, de ce nu, un personaj care se știe vulnerabil, expus la șantaj“, susţine profesorul.
Lasă un răspuns