5 avantaje pe care le oferă practicarea jocurilor de cărți

Posted by

Practicarea anumitor jocuri de cărți ne pot ajuta să ne dezvoltăm o serie de abilități esențiale pentru viața cotidiană și în același timp, ne pot dezvolta rezistența emoțională, ceea ce înseamnă că vom putea face mai bine față situațiilor cu care ne confruntăm. În continuare, vom prezenta 5 dintre numeroasele avantaje pe care le oferă practicarea jocurilor de cărți.

  1. Mențin creierul în formă. Jocurile de cărți pot contribui la sporirea vitezei de procesare a creierului și ne pot ajuta să ne dezvoltăm abilitatea de rezolvare a problemelor. Nu degeaba anumite jocuri de cărți sunt numite „sporturi ale minții” sau „practici pentru antrenarea creierului”. Interesant este că Harvard Medical School cataloghează astfel toate activitățile care stimulează gândirea. Jocurile de cărți necesită concentrare, întrucât situația se schimbă în mod constant, după fiecare mutare, iar în același timp, memoria este pusă la treabă: trebuie să reținem ce mutări au fost făcute, ce cărți au fost revelate și să încercăm să reținem comentariile și gesturile relevante ale celorlalți participanți.
  2. Ne învață cum să gestionăm eșecurile. Cărțile de joc ne pot învăța multe despre fair-play și despre cum să pierdem cu eleganță. Foarte important este felul în care gestionăm frustrările și dezamăgirile care vin odată cu eșecul. De multe ori, atunci când lucrăm din greu la ceva, avem impresia că trebuie neapărat să avem succes, însă lucrurile nu stau așa. Situațiile cu care ne confruntăm la jocurile de cărți sunt similare cu cele de care ne lovim în viața reală, în familie sau în afaceri. În primul rând, jocul ne învață că înfrângerile fac parte din joc și că nu trebuie să ne dăm bătuți: principii extrem de sănătoase, pe care fiecare dintre noi ar trebui să le aplice în viața de zi cu zi.

  1. Îmbunătățesc gândirea strategică. Jocurile de cărți ne învață cât de important este să planificăm și pe măsură ce facem acest lucru, ne dezvoltăm abilitatea de a gândi strategic și ne sporim încrederea în propriile forțe. De exemplu, atunci când jucăm Texas Hold’em, cea mai populară variantă a jocului de poker, avem 5 cărți la comun cu oponenții și doar două cărți în mână; deși nu putem schimba nici o carte, putem să ne folosim în mod strategic de cărțile de pe masă pentru a blufa, adică să-i facem pe ceilalți jucători să creadă că noi avem cărți mult mai bune. Gândirea strategică se dezvoltă pe măsură ce începem să căutăm astfel de oportunități, iar atunci când bluful ne reușește câștigăm încredere.
  2. Nutresc răbdarea. În majoritatea jocurilor de cărți este absolut esențial să rămâi cât se poate de calm și discret, pentru a nu te da de gol cu privire la ce cărți ai în mână sau legat de ceea ce vrei să faci. De asemenea, fiecare jucător trebuie să-și aștepte rândul. Toate aceste lucruri ne ajută să practicăm răbdarea, dar și să ne putem concentra în situații delicate și implicit, să ne controlăm emoțiile, deci să reducem cantitatea de stres pe care o resimțim. Această practică poate fi foarte folositoare pentru viața de zi cu zi, întrucât putem aplica aceleași tactici pentru a nu ne lăsa copleșiți de stresul cotidian și pentru a putea rămâne atenți în momentele în care suntem sub presiune.
  3. Ne ajută să îmbinăm utilul cu plăcutul. Jocurile de cărți sunt, la bază, activități de divertisment. Totuși, am văzut că, pe lângă recreere, acestea pot veni la pachet și cu o serie de beneficii. Așadar, jocurile de cărți reprezintă o bună modalitate de a petrece timpul liber. Sunt, de asemenea, extrem de versatile, în sensul că pot fi practicate la interior sau la exterior (atunci când e vremea frumoasă), offline, cu prietenii sau online cu persoane din toate colțurile planetei. Jocurile de cărți pot fi utile și în sesiuni scurte, ca de exemplu în momentele în care așteptăm la coadă sau atunci când avem de mers câteva stații cu metroul, dar și pentru perioade mai lungi, atunci când avem mai multe ore sau zile libere la dispoziție.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *