,

Apahida este singura comună din România care a anunțat că primește refugiați. Totul este pregătit ca la carte

Posted by

În lipsa reacției oficiale a autorităților române, Grigore Fati, primarul din Apahida, județul Cluj a decis să se implice la nivel personal.

Grigore Fati, care este fost colonel de armată, a spus că la nivelul Primăriei Apahida au fost identificate două spații generoase care pot fi puse la dispoziția refugiaților din Ucraina.

Este vorba despre sediul școlii generale din Pata și a căminului cultural din Corpadea, unde pot fi primiți 50 de refugiați.

„Sunt două zone liniștite unde copiii refugiați se vor putea juca departe de ororile războiului. În două-trei zile cele două locații se pot amenaja în spații de locuințe. Le putem asigura și căldură și condiții de igienă. Vom cere Inspectoratului pentru Situații de Urgență paturi și alte lucruri de igienă. Mâncare vom asigura din resursele financiare ale Primăriei Apahida și cu ajutorul localnicilor din Apahida care sunt oameni inimoși și vor să ajute”, a spus Fati.

Apahidenii au venit cu ideea

Primarul Fati a mai spus că în ultimele două zile a fost asaltat cu numeroase apeluri telefonice ale unor locuitori pentru a se implica și administrația locală. Fati are numărul de telefon pus pe site-ul Primăriei Apahida și poate fi sunat oricând și de oricare dintre locuitori.

„M-au sunat mai multe persoane din Apahida și mi-au spus că trebui să ne mobilizăm, să ajutăm oamenii din Ucraina. Avem și un cetățean care ne-a spus că ne va pune la dispoziție câteva containere pe care le putem echipa. Avem multe ferme pe raza comunei Apahida și sunt sigur că fermierii ne vor ajuta cu tot ce avem nevoie pentru copiii din Ucraina, lapte, brânză, carne sau ouă. Vom apela și la bisericile locale, indiferent de concesiune pentru a strânge donații. Ne vom descurca și vom arăta lumii că putem fii oameni solidari cu nevoile refugiaților din Ucraina”, a mai spus primarul din Apahida.

Medicii și asistentele din Apahida se vor implica

Fiind militar de meserie, Grigore Fati a organizat totul pe criterii miliare. Astfel, șla nivel de asistență medicală, medicii de familie și asistentele de la Serviciul de Asistență Socială din cadrul Primăriei Apahida, unde există patru asistente medicale, vor supraveghea copii din Ucraina și mamelor acestora.

Nici la nivel de educație lucrurile nu au rămas nestabilite.

„Sunt convins că oamenii vor aduce și jucării și vom apela și la educatorii de la grădinițele din comună pentru a-i face pe copii să uite de ororile războiului. Vedem cum vom proceda dar sunt sigur că vor fi amenajate clase pentru acești copii. Facem apel la studenții din Ucraina care învață la Cluj să ne contacteze pentru a putea să îi ajutăm pe refugiați, la toate capitolele, social, medical sau de educație. Este foarte important ca acești copii ucrainieni să nu fie traumatizați de cele văzute în țara lor”, a mai spus Fati.

5 răspunsuri

  1. Avatar Nimeni
    Nimeni
  2. Avatar Mara Mariana
    Mara Mariana
  3. Avatar Kocsis Juliana
    Kocsis Juliana
  4. Avatar Mihaela
  5. Avatar Vandi Mārcean
    Vandi Mārcean

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *